Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreju piemeklējis gadsimta lielākais sausums, radot bažas par iespējamo pārtikas trūkumu, atsaucoties uz vietējo mediju ziņoto vēsta raidsabiedrība BBC.

Sausums nopietni skāris lielākās rīsu audzēšanas provinces, kur bez ūdens palikuši vairāk nekā 30% rīsu lauku.

Trešdien valstī lijis, taču BBC laika ziņu speciālists norāda, ka šīs lietavas nespēs līdzēt jau izkaltušajiem laukiem.

Atmosfēras fronte Mei-Ju, kas parasti vasaras vidū no Ķīnas virzās uz Ziemeļkoreju varētu valstij atnest lietu, taču arī tas nav droši garantējams. Tāpat varētu gadīties, ka atmosfēras fronte atnes pārlieku spēcīgas lietavas, izraisot plūdus, kā tas noticis jau iepriekš.

Ziemeļkoreja reti publiski runā par savām problēmām ar pārtikas nodrošināšanu, un, kā vērtē BBC, tas varētu liecināt par situācijas nopietnību, kā arī to, ka sausuma nomocīta valsts cer uz ārvalstu palīdzību.

Saskaņā ar ANO Pasaules Pārtikas programmas apkoptajiem datiem, Ziemeļkorejā regulāri trūkst pārtikas, un aptuveni viena trešdaļa valstī mītošo bērnu nesaņem pietiekamu uzturu. Tāpat no nepilnvērtīga uztura pārtiek liela daļa grūtnieču un sieviešu, kuras mazuļus baro ar krūti.

Pēc ilgstoša sausuma un lietavām laika posmā no 1995. līdz 1997. gadam Ziemeļkorejā valdīja postošs bads. Pēc tam valsts zemniekiem tika piešķirta lielāka brīvība pārdot rīsus vietējā tirgū, kas sekmēja produktivitāti un kopēja novākto rīsu apjoma pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!