Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ietekmīgā tēvoča Džana Sonthēka krišana nežēlastībā varētu būt priekšvēstnesis Ķīnas Kultūras revolūcijai pielīdzināmam radikālam politiskam apvērsumam, ceturtdien sacīja Japānas aizsardzības ministrs Icunori Onodera.

Phenjana pirmdien apstiprināja, ka Džans, kurš līdz šim varas hierarhijā "de facto" ieņēma otro vietu, padzīts no visiem augstajiem amatiem un arestēts.

Valsts televīzija pārraidīja sižetu, kurā pazemoto Džanu arestē cilvēki uniformās.

"Reportāža par Džana Sonthēka arestu man atgādināja ainas, kādas tika redzētas Ķīnas Kultūras revolūcijas laikā," uzrunā Tokijas institūtā sacīja ministrs. "Ziemeļkoreja nākotnē varētu kļūt par radikālāku vietu. Tās ir manas bažas."

Atbilstoši Phenjanas oficiālās ziņu aģentūras KCNA versijai Džans esot korumpants, narkomāns un brunču mednieks, turklāt valdošajā partijā centies izveidot savu frakciju.

Dienvidkorejas eksperti prognozē, ka Ziemeļkorejā varētu sākties nopietnas tīrīšanas, lai Kimam Čenunam nodrošinātu neapstrīdēta varas centra statusu.

Dienvidkorejas Nacionālais izlūkdienests pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka Džans, iespējams, jau novembra beigās atstādināts no visiem augstajiem amatiem. Diviem viņa tuviem līdzgaitniekiem jau pagājušajā mēnesī izpildīts nāvessods.

Atbilstoši ekspertu vērtējumam Džans nelaiķa līdera Kima Čenira slimības laikā un pēc viņa nāves faktiski pārvaldījis izolēto komunistu valsti. Čans ir precējies ar Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi.

Džans līdz šim ieņēma Nacionālās aizsardzības komisijas vicepriekšsēdētāja amatu.

Dienvidkorejas laikraksts "JoongAng Ilbo", atsaucoties uz informētu avotu Ziemeļkorejā, vēsta, ka Kima tēvocis atstādināts no amatiem, pakļaujoties Ķīnas spiedienam.

Džans esot iebildis pret līguma parakstīšanu ar Ķīnu par kopīgas ekonomiskās zonas izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!