Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja nedēļas nogalē veikusi jauna tipa tāla darbības rādiusa spārnoto raķešu izmēģinājumus, pirmdien vēsta Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA, dēvējot raķetes par "ārkārtīgi nozīmīgu stratēģisko ieroci".

Izmēģinājumi notikuši sestdien un svētdien, norāda KCNA.

Raķetes nolidojušas 1500 kilometrus virs Ziemeļkorejas un tās teritoriālajiem ūdeņiem un trāpījušas mērķos.

Izmēģinājumi bijuši veiksmīgi, un to rezultātā valstij ir vēl viens "iedarbīgs atbaidīšanas līdzeklis pret naidīgiem spēkiem", norāda KCNA.

Kā paziņojumā skaidro ASV bruņoto spēku Indijas un Klusā okeāna pavēlniecība, "šīs aktivitātes akcentē Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas pastāvīgo fokusēšanos uz savas militārās programmas attīstību, kas rada draudus tās kaimiņiem un starptautiskajai sabiedrībai".

Savienotās Valstis "turpinās novērot situāciju un aktīvi konsultējas ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem".

ASV saistības attiecībā uz Ziemeļkorejas kaimiņu Dienvidkorejas un Japānas aizsardzību ir nesatricināmas, uzsvēra pavēlniecība.

Nule kā notikušie izmēģinājumi ir pirmie kopš marta, bet kopš 2017.gada Ziemeļkoreja nav veikusi kodolizmēģinājumus vai starpkontinentālo ballistisko raķešu izmēģinājumus.

Ziemeļkoreja pakļauta starptautiskām sankcijām tās kodolieroču un ballistisko raķešu programmu dēļ.

Phenjanai nav aizliegts attīstīt spārnotās raķetes, un tās Ziemeļkoreja ir izmēģinājusi arī agrāk.

Ja raķete ir tāda, kā tā tiek raksturota, tā "rada nopietnus draudus", ziņu aģentūrai AFP atzinis Seulas Evhas sieviešu universitātes Ziemeļkorejas studiju profesors Paks Vongons.

"Ja Ziemeļi pietiekami samazina kodolgalviņu, tā var tikt uzmontēta arī uz šādas spārnotās raķetes," norādījis Paks.

Raķešu izmēģinājumi varētu būt atbilde uz pagājušajā mēnesī notikušajiem ASV un Dienvidkorejas kopīgajiem manevriem, pieļāvis profesors.

Otrdien Seulā vizītē ieradīsies Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji, un Paks norādījis, ka, "izvēloties spārnoto raķeti, Ziemeļkoreja cenšas pārmērīgi neizprovocēt ASV un Ķīnu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!