Foto: EPA/LETA
Ziemeļkoreja pirmdien paziņoja, ka vēlas sešpusējo sarunu par tās kodolatbruņošanos "drīzu" atsākšanu "bez nosacījumiem", savukārt Dienvidkoreja paziņoja, ka Phenjanai vispirms jāpārtrauc savas kodolieroču programmas.

Phenjana un Vašingtona ir vienojušās par tālāku dialogu, paziņoja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses sekretārs pēc pagājušonedēļ notikušās augsta ranga Ziemeļkorejas pārstāvja vizītes Ņujorkā.

Ziemeļkoreja "nemaina savu nostāju drīz atjaunot sešpusējās sarunas bez nosacījumiem" un īstenot 2005.gada vienošanos par kodolatbruņošanos, sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs.

Ziemeļkoreja 2009.gada aprīlī izstājās no šīm sarunām un mēnesi pēc tam veica savu otro atomieroču izmēģinājumu.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas galvenie pārstāvji kodolatbruņošanās sarunās jūlijā tikās sarunās Indonēzijas Bali salā, kad tur notika reģionāla drošības konference.

Ceturtdien un piektdien Ziemeļkorejas ārlietu ministra pirmais vietnieks Kims Kjegvans Ņujorkā tikās ar ASV īpašo sūtni Ziemeļkorejas jautājumos Stīvenu Bosvērtu. Tas pirmais augsta līmeņa kontakts starp abām valstīm kopš Bosvērta vizītes Phenjanā 2009.gada decembrī.

Kima un Bosvērta sarunās "abas puses atzina, ka divpusējo attiecību uzlabošanās un Korejas pussalas denuklearizācija ar mierīgu risinājumu sarunu ceļā atbilst abu pušu interesēm, un piekrita turpmākam dialogam", sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs.

Ziemeļkoreja 2005.gada septembrī principā piekrita atteikties no savas kodolieroču programmas apmaiņā pret ekonomisku palīdzību un priekšrocībām drošības un diplomātijas jomā. Vēlāk šī vienošanās izjuka, jo abas puses apsūdzēja viena otru tās nepildīšanā.

Sešpusējo sarunu dalībnieces ir Ziemeļkoreja, Dienvidkoreja, ASV, Krievija, Ķīna un Japāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!