Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja virs Japānas izšāvusi ballistisko raķeti, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Ballistiskā raķete nolidoja aptuveni 4500 kilometrus garu distanci pirms iekrita Klusajā okeānā. Lidojums bijis pietiekami tāls, lai varētu sasniegt ASV Guamas salu, ja raķetei būtu uzstādīta cita trajektorija, atzīmē medijs.

Šī ir pirmā reize kopš 2017. gada, kad Ziemeļkoreja virs Japānas izšauj ballistisko raķeti.
Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) aizliedz Ziemeļkorejai veikt ballistisko un kodolieroču izmēģinājumus. Raķešu palaišana citu valstu virzienā vai virs tām bez iepriekšēja brīdinājuma vai konsultācijām arī ir pretrunā starptautiskajām normām.

Lielākā daļa valstu izvairās no raķešu izšaušanas pār citām valstīm, jo šādu soli var viegli pārprast kā uzbrukumu.

Tiek ziņots, ka cilvēki Japānas ziemeļos, tostarp Hokaido salā, pamodās no sirēnu trokšņa un bija saņēmuši brīdinājumu, kas vēstīja: "Ziemeļkoreja ir palaidusi raķeti. Lūdzu, evakuējieties uz ēkām vai pazemē." Amatpersonas vēlāk paziņoja, ka vidēja darbības rādiusa ballistiskā raķete iekrita Klusajā okeānā tālu no Japānas, un nav saņemta informācija par ievainotajiem.

Japānas premjerministrs Fumio Kišida šo Ziemeļkorejas soli raksturoja kā "vardarbīgu uzvedību", savukārt aizsardzības ministrs Jasukazu Hamada sacīja, ka Japāna neizslēgs nevienu iespēju stiprināt savu aizsardzību, tostarp "pretuzbrukuma spējas". ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Adrienna Vatsone to nodēvēja par "bīstamu un neapdomīgu lēmumu", kas "destabilizē" reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!