Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas rīcībā varētu būt ap 200 mobilo raķešu palaišanas iekārtu, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā uzskatīts līdz šim, piektdien vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Saskaņā ar Pentagona iesniegto ziņojumu ASV kongresam Ziemeļkoreja ir uzkrājusi līdz 200 transportējamās raķešu palaišanas iekārtas, kuru skaitā līdz 100 tuva darbības rādiusa "Scud" raķetēm, 50 vidēja rādiusa "Nodong" raķetām un 50 tāla darbības rādiusa "Musudan" raķetēm, ziņo "Yonhap".

Dienvidkorejas militārās un izlūkošanas iestādes iepriekš lēsa, ka komunistiskās balsts rīcībā ir maksimums 94 pārvietojamās raķešu palaišanas iekārtas.

"ASV ziņojums parāda, ka Ziemeļkoreja sliecas paplašināt raķešu programmu par spīti ekonomiskajām grūtībām," skaidro Dienvidkorejas Aizsardzības institūta pētnieks Kims Sungkurls. "Īpaši tā fokusējas un konkrētām jomām, kas var radīt draudus Dienvidkorejai un tajā izvietotajiem ASV spēkiem," uzsver speciālists.

Ziemeļkorejas militāro spēju stiprināšana varētu būt mēģinājums pārvarēt iekšējo opozīciju un saglabāt režīmu, pieļauj "Yonhap".

Šī ir pirmā reize, kad Dienvidkoreja un ASV ir oficiālā dokumentā publiskojušas Ziemeļkorejas mobilo raķešu palaišanas iekārtu skaitu.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja, pārkāpjot ANO noteiktos ierobežojumus, gadiem strādā pie raķešu un kodolprogrammas attīstības. Rietumi ir nobažījušies, ka Phenjana varētu radīt pietiekami mazu kodolgalviņu, ko varētu uzmontēt raķetēm.

Februārī Ziemeļkoreja veica savu trešo kodolizmēģinājumu pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas.

Spriedzi reģionā ievērojami palielināja ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

"Musudan" raķetes var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!