Jebkāda pilna apjoma sankciju noteikšana, lai sodītu Phenjanu par veikto kodolizmēģinājumu, tiks uzskatīta par "kara pieteikumu", Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap" citē kādas vārdā neminētas Ziemeļkorejas amatpersonas izteikumu Pekinā.
Pēc šīs personas teiktā, šādās pilna apjoma sankcijās būtu iekļauta arī jūras blokāde.

"Jo spēcīgāks būs spiediens, jo stingrāka būs mūsu reakcija," teikusi amatpersona.

Japānas mediji trešdien ziņoja par seismisko aktivitāti Ziemeļkorejā, kas varētu liecināt par vēl vienu kodolsprādzienu. Tomēr vēlāk amatpersonas paziņoja, ka šī aktivitāte varēja būt saistīta ar zemestrīci.

"Man par to nekas nav zināms. Turklāt mums nav iemesla slēpt vēl vienu kodolizmēģinājumu," teica Ziemeļkorejas pārstāvis. Pēc viņa vārdiem, otrs izmēģinājums prasītu "politisku un diplomātisku lēmumu".

Ziemeļkoreja jau gadiem ilgi apgalvo, ka sankcijas pret to būtu pielīdzināmas kara pieteikumam.

ANO Drošības padome trešdien spriedīs par stingriem soda pasākumiem pret Ziemeļkoreju par tās veikto kodolizmēģinājumu, un Phenjanas ciešākā sabiedrotā Ķīna paziņojusi, ka tā esot gatava atbalstīt dažas sankcijas.

ASV un Japāna iestājas par stingriem pasākumiem, arī par aizdomīgu kuģu kravu aizliegumu.

Kāds Ziemeļkorejas diplomāts, kuru savā interneta lapā citē vietējais laikraksts "Hankyoreh", atzinis, ka izmēģinājums, kuru Ziemeļkoreja raksturo kā veiksmīgu, pēc apjoma bijis mazāks, nekā tika gaidīts.

"Taču neliels panākums nozīmē, ka ir iespējams arī liela apjoma izmēģinājums. Kodolizmēģinājumu mērķis ir kodolieroču iegūšana savā rīcībā, un tāpēc ir iespējami arī papildu pasākumi," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!