Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejas pērn mirušais vadītājs Kims Džongils (Čenirs) ir pasludināts par valdošās Korejas Strādnieku partijas mūžīgo ģenerālsekretāru, bet viņa dēls un tagadējais Ziemeļkorejas vadītājs Kims Džonguns (Čenins) ir kļuvis par tās pirmo sekretāru, trešdien vēstīja valsts plašsaziņas līdzekļi.

Par jaunajiem tituliem tika paziņots Korejas Strādnieku partijas īpašā konferencē, kādas pirms tam bija notikušas tikai trīs reizes.

Konferencē "nolēma Korejas Strādnieku partijas un korejiešu tautas dižo vadoni Kimu Džongilu godināt kā mūžīgo ģenerālsekretāru". Šis lēmums tika pamatots ar "visu partijas biedru un pārējās tautas vienprātīgu gribu un vēlmi".

Kimam Džongunam, kurš kļuva par valsts vadītāju pēc tēva nāves pagājušā gada decembrī, ir piešķirts jauns partijas tituls saskaņā ar tēva gribu, ziņoja Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA).

"Komunistu valsts ir radījusi jauno titulu Kimam Džongunam, lai viņš kontrolētu partiju, turpinot sava tēva mantojumu," sacīja Dienvidkorejas Sedžongas institūta pārstāvis Čeongs Seongčangs.

Ziemeļkoreja gatavojas šomēnes atzīmēt pirmā valsts vadītāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju. Kims Ilsungs pēc savas nāves 1994.gadā tika pasludināts par "mūžīgo prezidentu".

Ziemeļkoreja ir sākusi uzpildīt degvielu raķetei, kas tiks palaista laikā no ceturtdienas līdz pirmdienai un ievirzīs orbītā satelītu, šādi atzīmējot Kima Ilsunga 100 gadu jubileju. ASV un citas valstis nosoda plānoto raķetes startu kā maskētu ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!