Foto: AFP/Scanpix

Totalitārās Ziemeļkorejas hakeri nozaguši lielu daudzumu Dienvidkorejas militāro dokumentu, tostarp informāciju par plānu likvidēt ziemeļkorejiešu vadoni Kimu Čenunu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par īpašu vienību, kas kodolieroču pielietošanas draudu gadījumā gatava veikt atentātu pret Kimu, dienvidkorejiešu amatpersonas ir informējušas jau iepriekš.

Ar informāciju par nozagtajiem datiem nācis klajā dienvidkorejiešu deputāts Rī Čeolhī, kurš darbojas parlamenta aizsardzības komitejā. Viņš norāda, ka no Aizsardzības datu centra nozagti aptuveni 235 gigabaiti militāro dokumentu, turklāt 80% no tiem vēl nav identificēti.

Zināms, ka starp tiem bijis arī ASV un Dienvidkorejas izstrādātais ārkārtas rīcības plāns gadījumam, ja izceltos karš ar Ziemeļkoreju.

Tāpat nozagtajā informācijā bijuši ziņojumi augsta ranga sabiedroto komandieriem, dati par Dienvidkorejas speciālo uzdevumu spēkiem, kā arī informācija par nozīmīgām Dienvidkorejas spēkstacijām un militārajiem objektiem.

Hakeru uzbrukums, kurā dokumenti iegūti, noticis pērnā gada septembrī. Tolaik Dienvidkoreja paziņoja, ka, domājams, Phenjanas rīkotajā kiberuzbrukuma ir nozagts liels datu apjoms, bet netika precizēts, kādu informāciju hakeri ieguvuši.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija līdz šim ir atteikusies komentēt šo informāciju, savukārt Phenjana savu saistību ar kiberuzbrukumiem ir noliegusi.

Dienvidkoreja pēdējos gados ir piedzīvojusi virkni kiberuzbrukumu, no kuriem liela daļa vērsti pret valdības tīmekļa vietnēm un objektiem. Tiek uzskatīts, ka izolētajai Ziemeļkorejai ir īpaši trenēta elitāra hakeru vienība, kas bāzētā arī ārpus valsts robežām.

Ziņas par militāro dokumentu un kara gadījuma plānu nozagšanu diez vai nāks par labu spriedzei, kas valda Korejas pussalā un starp Phenjanu un Vašingtonu. Saspringuma un abpusējas nedraudzīgas vārdu apmaiņas iemesls ir Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu programma.

Phenjana septembrī apgalvoja, ka ir veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, kas piemērota uzmontēšanai uz ballistiskajām raķetēm. ASV prezidents Donalds Tramps septembrī ANO uzrunas laikā draudēja iznīcināt Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV vai sabiedrotos. Ziemeļkoreja septembrī un augustā arī palaida ballistiskās raķetes pāri Japānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!