Foto: AFP/Scanpix

Pēdējais Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājums bija "bīstams", pirmdien atzina Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vienlaikus skubinot izbeigt Phenjanas iebiedēšanu un panākt miermīlīgu atrisinājumu reģionālajai spriedzei.

"Mēs esam kategoriski pret kodolvalstu kluba paplašināšanai," pēc starptautiskā foruma Pekinā žurnālistiem norādīja Putins, "mēs uzskatām, ka [raķetes izmēģinājums] bija kontrproduktīvs, kaitīgs un bīstams," sacīja Krievijas prezidents. Tomēr viņš arī piebilda: "Mums ir jāizbeidz Ziemeļkorejas iebiedēšana un jārod miermīlīgs atrisinājums šai problēmai."

Ziemeļkorejas pēdējā raķetes izmēģinājumā svētdien tika pārbaudīta jauna tipa raķete, pirmdien paziņoja oficiālie Phenjanas mediji.

Svētdien tika izmēģināta "nesen izstrādāta vidēja un tāla darbības rādiusa stratēģiskā ballistiskā raķete "Hwasong - 12"", vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA. Raķete tika palaista no Kusonas pilsētas Ziemeļkorejas ziemeļrietumos un nolidoja apmēram 700 kilometru, paziņoja Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs.

Kā svētdien norādīja Baltais nams, ASV prezidents Donalds Tramps "nevar iztēloties, ka Krievija varētu būt iepriecināta", ņemot vērā, ka raķete nogāzusies "tik netālu no Krievijas teritorijas".

Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštābs paziņoja, ka raķete nokritusi Japāņu jūrā apmēram 500 kilometrus no Krievijas teritorijas, un ka "raķetes lidojuma trajektorija bija virzienā projām no Krievijas robežas un ievērojamā attālumā no tās".

Tas ir pirmais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums kopš jaunā Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina stāšanās amatā un otrais apmēram divu nedēļu laikā. Muns nosodīja šo raķetes izmēģinājumu kā "pārdrošu provokāciju".

ASV tikmēr aicināja pastiprināt sankcijas pret Phenjanu. ASV un Japāna arī aicinājušas sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi. Japānas valdība paziņoja, ka raķete apmēram 30 minūtēs nolidojusi 800 kilometrus un nokritusi Japāņu jūrā ārpus Japānas ekonomiskās zonas. Nav ziņots, ka tā būtu ietekmējusi lidmašīnu un kuģu satiksmes drošību.

Ziemeļkoreja kopš pagājušā gada sākuma ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un desmitiem raķešu izmēģinājumu, lai izstrādātu kodolgalviņu, kas spētu sasniegt ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!