Foto: AP/Scanpix

Piektdien, 6. maijā, Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns valdošās Strādnieku partijas kongresā, kas tiek rīkots pirmo reizi kopš 1980. gada, slavējis savas valsts kodolieroču sasniegumus, ceturtdien vēsta britu raidsabiedrība "BBC".

"Šajā gadā mūsu militārās vienības un cilvēki ir veikuši lielus panākumus, kas izpaudās ūdeņraža bumbas izmēģinājumā un Zemes novērošanas satelīta "Kwangmyongsong" izstrādē," uzsvēra Ziemeļkorejas līderis.

"Šie notikumi tiks reģistrēti kā Ziemeļkorejas ievērojamākie sasniegumi," apgalvoja Kims.

Kā vēsta BBC, sākotnēji pasākuma atspoguļošanā tika uzaicināti 100 žurnālisti, bet 25. aprīlī to dalība tika noraidīta. Tā vietā žurnālistiem notikusi ekskursija stiepļu ražošanas rūpnīcā.

Ziemeļkorejas kongresu klātienē vēroja vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku. Kā vēsta raidsabiedrība, pēc Kima Čenuna uzrunām aplausi zālē nevarēja rimties, lai gan Čenuns lūdzis to pārstāt darīt.

"Kad beidzot aplausi rimās, Kims Čenuns sajuta triumfa mirkli," uzsver BBC. Tāpat raidsabiedrība norāda, ka kongresu translējusi arī televīzija.

Vēstīts, ka Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā piektdien atklāts valdošās Strādnieku partijas kongress, kas tiek rīkots pirmo reizi kopš 1980. gada.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap" vēsta, ka kongress varētu ilgt trīs vai četras dienas.

Sākotnēji tika gaidīts, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns kongresu izmantots, lai konsolidētu savu varu. Tika pieļauts, ka kongresa laikā ministra līmeņa amatā varētu tikt paaugstināta Kima māsa Kima Jodžona, piektdien ziņoja "Yonhap".

Dienvidkorejas amatpersonas un eksperti norāda, ka Kims kongresā varētu uzņemties partijas ģenerālsekretāra amatu, kuru savulaik ieņēma viņa tēvs Kims Čenirs. Šobrīd Kims formāli ir Strādnieku partijas pirmais sekretārs.

Gatavojoties kongresam, Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir veikusi vairākus bruņojuma izmēģinājumus, tai skaitā trīs neveiksmīgus vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes izmēģinājumus.

Ziemeļkoreja savu bruņojuma izmēģinājumu dēļ ir kļuvusi aizvien izolētāka, un martā ANO Drošības padomes pieņemtās sankcijas atbalstīja arī šīs valsts galvenā sabiedrotā Ķīna.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja aprīļa beigās veikusi divus neveiksmīgus vidējā darbības rādiusa raķetes "Musudan" palaišanas mēģinājumus. Izmēģinājuma gaitā rīta pusē raķete nogāzās zemē. "Musudan" darbības rādiuss tiek lēsts no 2500 līdz 4000 kilometriem. Šī darbības rādiusa apakšējā robeža ļautu raķetei sasniegt Dienvidkoreju un Japānu, bet augšējā robeža - ASV militārās bāzes Guamā.

Pirmo raķeti Phenjana mēģināja palaist 15. aprīlī - Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienā -, bet arī šī raķete nespēja pacelties gaisā.

ANO rezolūcijas liedz Ziemeļkorejai izmantot jebkādas ar ballistiskajām raķetēm saistītas tehnoloģijas.

Dienvidkorejas mediji vēstījuši, ka tuvākajā laikā varētu notikt arī Ziemeļkorejas piektais kodolizmēģinājums. Analītiķi pauda uzskatus, ka tieši piektais kodolizmēģinājums varētu notikt neilgi pirms kongresa.

Līdz šim Ziemeļkoreja veikusi četrus kodolizmēģinājumus, no kuriem pēdējais notika 6. janvārī. Phenjana paziņoja, ka tā laikā tā detonējusi savu pirmo ūdeņraža bumbu, taču eksperti šos apgalvojumus apšauba, norādot, ka eksplozijas jauda bijusi pārāk niecīga.

Vēstīts, ka Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir paziņojusi par vairākiem nozīmīgiem sasniegumiem ceļā uz ASV teritoriju sasniegt spējīgas starpkontinentālās ballistiskās raķetes izstrādi. Phenjanas izsludināto sasniegumu vidū esot miniatūra kodolgalviņa, ko var uzstādīt uz raķetes, Zemes atmosfērā ieiet spējīgas kodolgalviņas izstrāde, kā arī cietās raķešdegvielas dzinēja izmēģināšana.

Korejas pussalā ir pastiprinājies saspīlējums, kopš Phenjana janvārī veica ceturto kodolizmēģinājumu, bet februārī īstenoja raķetes palaišanu, kas tiek uzskatīta par maskētu ballistiskās raķetes izmēģinājumu. ANO Drošības padome reaģēja uz šīm darbībām, nosakot līdz šim stingrākās sankcijas pret Ziemeļkoreju, kas pēc tam vairākkārt draudēja ar uzbrukumiem Dienvidkorejai un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!