Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam ir piešķirts maršala tituls, atsaucoties uz valsts mediju paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis paziņojums nācis klajā pēc nesenajām pārmaiņām Ziemeļkorejas augstākajā militārajā vadībā, kad no visiem amatiem pirmdien tika atbrīvots armijas ģenerālštāba priekšnieks Ri Jongho, bet otrdien par vicemaršalu tika paaugstināts iepriekš maz zināms ģenerālis Hjons Jongčuls.

Maršals ir augstākā militārā pakāpe un nostiprinās Kima Čenuna varu pār armiju, skaidro novērotāji. Šis solis liecina, ka Kims Čenuns, tāpat kā iepriekšējais valsts līderis un viņa tēvs Kims Čenirs, plāno valsti pārvaldīt ar armijas palīdzību, skaidro BBC.

Jau vēstīts, ka pirmdien Ziemeļkorejas ziņu aģentūra pavēstīja, ka no visiem amatiem slimības dēļ atbrīvots armijas ģenerālštāba priekšnieks, kurš bijis tuvs mirušā līdera Kima Čenira sabiedrotais.

Ri Jongho ieņēma vairākus svarīgus amatus. Viņš ietilpa Korejas Darba partijas politbiroja prezidijā, bija partijas centrālās kara komitejas vadītāja vietnieks. Par ģenerālštāba priekšnieku Ri Jongho iecēla pirms trīs gadiem.

Ri Jonghu valsts televīzijā regulāri bija redzams līdzās pagājušā gada decembrī mirušajam līderim Kimam Čeniram. Viņu arī uzskata par svarīgu personu, kas palīdzējusi nodot varu tagadējam valsts līderim, Kima Čenira dēlam Kimam Čenunam. Ri Jonghu arī bija viens no septiņiem augstākās vadības līderiem, kuri atradās līdzās Kimam Čenunam viņa tēva bērēs.

Savukārt otrdien Ziemeļkorejā tika iecelts jauns vicemaršals ģenerālis Hjons Jongčols. Par Hjonu, kurš esot viens no 120 partijas centrālās komitejas biedriem, ārvalstīm nav daudz informācijas. Par ģenerāli viņš varētu būt iecelts 2010. gadā, bet viņš nav militārās komisijas, kuru vada jaunais līderis Kims Čenuns, loceklis.

Kims Čenuns valsti vada jau pusgadu kopš viņa tēva Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī un viņa vecums varētu būt zem 30 gadiem. Par varas saglabāšanas garantu tiek uzskatīta kontrole pār armiju, turklāt Kima Čenuna daudz maigākais vadības stils ir devis pamatu pieņēmumiem par iespējamām pārmaiņām autoritatīvajā režīmā, vēsta BBC.

Analītiķi meklē norādes, kādā virzienā valsti vedīs jaunais un nepieredzējušais līderis.

Aprīlī Ziemeļkoreja par spīti starptautiskajam nosodījumam palaida ballistisko raķeti, ko daudzas valstis uzskatīja par maskētu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu. Turklāt Dienvidkoreja brīdina, ka Ziemeļkoreja ir gatava trešajam kodolizmēģinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!