Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņu nesatraucot pēdējā laikā notikušie Ziemeļkorejas tuva darbības rādiusa ballistisko raķešu izmēģinājumi.

Baltajā namā ceturtdien atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai ar šiem izmēģinājumiem Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns viņu pārbauda, Tramps teica, ka neuzskata šos izmēģinājumus par problēmu un ka viņam ar Kimu neesot nekādu vienošanos par tuva darbības rādiusa raķetēm.

"Es domāju, ka tas lielā mērā tiek kontrolēts," sacīja Tramps. Tās ir "tuva darbības rādiusa raķetes. Mēs par to neesam vienojušies. Nesaskatu problēmu. Redzēsim, kas notiks. Bet tās ir tuva darbības rādiusa raķetes. Ļoti parasta lieta", teica ASV prezidents.

Uz jautājumu, vai viņš joprojām ir gatavs sarunām ar Ziemeļkorejas līderi, Tramps atbildēja: "Protams, protams. Jo tās ir tuva darbības rādiusa raķetes. Mēs par tām nekad neesam runājuši. Mēs runājām par kodoljautājumiem. Šīs ir tuva darbības rādiusa raķetes. Daudzas citas valstis arī izmēģina šādas raķetes."

Tomēr tādas tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes, kādas izmēģina Ziemeļkoreja, spēj nest kodolgalviņas. Jau ziņots, ka Phenjana pagājušajā un šajā nedēļā trīs reizes izmēģinājusi tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes, katrā reizē palaižot divas raķetes.

Tie ir pirmie Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumi kopš Trampa un Kima tikšanās 30.jūnijā demilitarizētajā zonā starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju, kuras laikā viņi vienojās atsākt abu valstu sarunas pa Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos. Tomēr ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo atzinis, ka sarunu atsākšanai būs vajadzīgs ilgāks laiks, nekā domāts.

Phenjana brīdinājusi, ka sarunu atsākšanu var izjaukt šomēnes Dienvidkorejā paredzētās ASV un Dienvidkorejas ikgadējās kopīgās militārās mācības. ANO Drošības padomes rezolūcijas aizliedz Phenjanai palaist ballistiskās raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!