Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas mobilās raķešu palaišanas iekārtas ir pārvietotas šaušanas pozīcijās un raķetes ir paceltas pret debesīm, atsaucoties uz Japānas mediju rīcībā esošo informāciju, ceturtdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Ziņu aģentūras "Kyodo" izplatītā informācija nākusi klajā laikā, kad G8 valstu ārlietu ministri sanāksmē Londonā ceturtdien grasās apspriests Korejas krīzes jautājumu, bet Ziemeļkoreja gatavojas svinēt valsts dibinātāja Kima Irsena 101. dzimšanas dienu.

Japānas galvaspilsētā Tokijā, baidoties no iespējamās Ziemeļkorejas raķešu palaišanas, jau kopš otrdienas uzstādītas pretraķešu aizsardzības sistēmas. Militārās novērošanas trauksmes līmeni trešdien paaugstināja ASV un Dienvidkoreja, bet ceturtdien trauksmes līmenis paaugstināts arī ASV Klusā okeāna teritorijā Guamā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Ziemeļkoreja, kas iepriekš brīdināja, ka pēc 10. aprīļa nevarēs garantēt ārvalstu diplomātu drošību un aicināja ārzemniekus Dienvidkorejā apsvērt evakuēšanās iespēju, jo var izcelties "termiskais kodolkarš", uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi un sagatavojusi palaišanai vidēja darbības rādiusa raķetes, ziņoja avoti Dienvidkorejā.

Ziemeļkorejas austrumu piekrastē uz mobilajām palaišanas iekārtām ir uzstādītas divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", kuras var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir aptuveni starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Japāna pagājušajā nedēļā paziņoja, ka notrieks Ziemeļkorejas raķeti, ja tā lidos Japānas virzienā.

"Musudan" raķetes nav pārbaudītas un to precizitāte nav zināma. Vairums ekspertu ir vienisprātis, ka Ziemeļkorejai nav tehnoloģiski iespēju šai raķetei piemontēt kodolgalviņu. Tomēr raķete var nest ievērojamu daudzumu parasto sprāgstvielu, kas varētu nodarīt ievērojamus zaudējumus.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Tāpēc Japāna uzstādījusi pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet Dienvidkoreja un ASV paaugstinājušas trauksmes līmeni, lai sekotu raķešu trajektorijai.

Gadījumā, ja raķetes apdraudēs sauszemi, tās tiks notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana.

Jau vēstīts, ka pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!