Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejas piektdien veiktais kārtējais starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums apliecina, ka, uzbrukuma gadījumā, raķetes var sasniegt ASV lielās pilsētas, piemēram, Losandželosu, uzsver CNN aptaujātie eksperti.

Ziemeļkoreja jūlija sākumā veica raķetes "Hwasong-14" izmēģinājumu. Toreiz eksperti uzsvēra, ka raķete var sasniegt Aļasku, uzbrukuma gadījumā. Piektdien veiktajā izmēģinājumā bijusi daudz jaudīgāka raķete, norāda ASV Zinātnieku apvienības eksperts Deivids Raits. Piektdien netālu no robežas ar Ķīnu palaistā "Hwasong-14" raķete 45 minūtēs nolidojusi aptuveni 1000 kilometrus un sasniegusi 3700 kilometru augstumu, pēc tam, visticamāk, iekrītot Japānas teritoriālajos ūdeņos.

Raits uzsver – ja raķeti palaistu kaujas apstākļos no līdzenuma ierastajā trajektorijā, tā varētu arī sasniegt ASV lielākās pilsētas, piemēram, Losandželosu, Denveru, Čikāgu un pat Ņujorku vai Bostonu. Tomēr piektdienas izmēģinājums pilnībā neapliecina raķetes spējas, jo, visticamāk, tā nebija tik smaga kā raķete ar kaujas galviņu.

Ziemeļkoreja savā paziņojumā gan bilst, ka "Hwasing-14" raķete bijusi gluži kā kaujas raķete un izmēģināts tās maksimālais potenciāls. Phenjanas paziņojumā teikts, ka "Vašingtonai šo izmēģinājumu ir jāuztver kā nopietnu brīdinājumu".

ASV prezidents Donalds Tramps jau nosodījis Ziemeļkorejas kārtējo izmēģinājumu. ASV līdz šim prognozēja, ka Phenjanas raķešu programmas nav tik attīstīta un starpkontinentālās raķetes pilnu izmēģinājumu varētu veikt ne ātrāk par 2018. gadu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!