Foto: AP/Scanpix

ANO Drošības padome (DP) trešdien vienojās pieņemt jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju pēc tam, kad šīs valsts paziņojums par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu izprovocēja globālas bažas un nosodījumu.

Lai gan amatpersonas un eksperti izturas ļoti skeptiski pret Phenjanas apgalvojumu, ka ir izmēģināta tieši ūdeņraža bumba, šis izmēģinājums ir jauns pierādījums Ziemeļkorejas apņēmībai attīstīt savas kodolieroču spējas.

DP ar Ziemeļkorejas vienīgās nozīmīgās sabiedrotās Ķīnas atbalstu stingri nosodīja šo kodolizmēģinājumu un paziņoja, ka sāks izstrādāt jaunu ANO rezolūciju, kas ietvers "tālākus nozīmīgus pasākumus" pret Phenjanu.

ANO diplomāti apstiprināja, ka notikušas sarunas par vairāku sankciju pastiprināšanu pret Ziemeļkoreju, kuras tika noteiktas pret šo valsti kopš tās pirmā kodolizmēģinājuma 2006. gadā. Ziemeļkorejas otrais un trešais kodolizmēģinājums notika attiecīgi 2009. un 2013. gadā.

"Es pieprasu, lai Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (Ziemeļkoreja) pārtrauktu jebkādas tālākas nukleārās aktivitātes," paziņoja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje aicināja dot spēcīgu starptautisku atbildi uz šo Phenjanas "rupjo provokāciju". Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Hans Minkū ceturtdien solīja, ka Phenjanai būs "jāmaksā cena" par šo provokāciju.

Ziemeļkoreja, paziņojot par veiksmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu, apgalvoja, ka ir "pievienojusies attīstīto kodolvalstu kategorijai" līdzīgi Krievijai, Francijai un ASV, kurām ir termonukleārie ieroči.

Ūdeņraža bumbas iegūšana būtu liels solis uz priekšu Ziemeļkorejas kodolieroču spējās.

Eksperti tomēr uzskata, ka trešdien notikušā izmēģinājuma eksplozīvā jauda, kas sākotnēji aplēsta sešu līdz deviņu kilotonnu apmērā, bijusi pārāk maza ūdeņraža bumbai.

"Sākotnējā analīze ir pretrunā Ziemeļkorejas paziņojumiem" par veiksmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu, trešdien sacīja ASV Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests.

"Pēdējās 24 stundās nav noticis nekas tāds, kas liktu ASV valdībai mainīt mūsu vērtējumu par Ziemeļkorejas tehniskajām un militārajām spējām," teica Ērnests.

ANO DP pēc sēdes aiz slēgtām durvīm "stingri nosodīja" šo pazemes kodolizmēģinājumu un raksturoja to kā "skaidru draudu starptautiskajam mieram un drošībai".

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere aicināja uz "spēcīgu, visaptverošu un ticamu jaunu sankciju paketi", lai liktu Phenjanai saprast, ka tās darbībām ir "reālas sekas".

Japānas vēstnieks Motohide Josikava paziņoja, ka aicinās pieņemt "virkni pasākumu pēc [ANO Hartas] 7. nodaļas", kura paredz piemērot sankcijas.

Vēl nav zināms, kāda veida sankcijas tās būs un kad tās tiks izstrādātas. Tas arī atkarīgs no Ziemeļkorejas sabiedrotās Ķīnas nostājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!