Ziemeļkorejā pēdējos 30 gados ir sarakstīts tūkstotis slavas dziesmu, kas daudzina tagadējo valsts vadītāju Kimu Džongilu (Čeniru), liecina Phenjanas mākslas un literatūras žurnālos publicēti dati.
Pirmā viņam veltītā dziesma tapusi jau 1973.gadā, kad valsts vadītājs vēl bija viņa tēvs Kims Ilsungs (Irsens), un tās nosaukums ir "Sajūsma par Partijas centra spožumu". Kims Džongils pārņēma varu valstī pēc tēva nāves 1994.gadā, bet pirms tam tika dēvēts par "Partijas centru", lai tauta sagatavotos gaidāmajai vadoņa maiņai.

Lielākā daļa Kima Džongila daudzinājumu tapa, pēc tam kad viņš 1991.gada decembrī kļuva par Korejas Tautas armijas virspavēlnieku. Līdz 1999.gadam bija sacerētas 700 šādas dziesmas, bet kopš 2000.gada - vēl trīs simti. Tajās tiek cildināts galvenokārt viņa "vadošais spēks" un tautas uzticība vadonim.

Dienvidkorejas eksperti tomēr uzsver, ka dziesmas par Kimu Ilsungu tika dziedātas priecīgā tonī, bet Kimam Džongilam veltītajās odās mūzika ir skarbāka un tiek izpildīta maršu stilā. Ievērojams Dienvidkorejas muzikologs uzskata, ka Phenjana ar šīm dziesmām cenšas radīt sabiedrībā iespaidu par Kimu Džongilu kā gados jaunu un enerģisku personību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!