Foto: Reuters/Scanpix

ASV var atkal iekļaut Ziemeļkoreju terorismu atbalstošo valstu sarakstā, īstenojot ASV prezidenta Donalda Trampa stratēģiju pret augošajiem Ziemeļkorejas kodoldraudiem, ceturtdien paziņoja Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Herberts Reimonds Makmāsters.

"Es domāju, ka jūs drīz dzirdēsies vairāk par to," Makmāsters sacīja preses konferencē dienu pirms Trampa došanās Āzijas braucienā.

Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu draudi būs viens no galvenajiem tematiem, Trampam tiekoties ar Japānas, Dienvidkorejas, Ķīnas, Vjetnamas un Filipīnu vadītājiem šī 12 dienu brauciena laikā. Tā būs Trampa pirmā oficiālā vizīte šajā reģionā.

Makmāsters pieminēja Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama slepkavību Malaizijā kā teroraktu, kas var novest pie Ziemeļkorejas atgriešanās terorismu atbalstošo valstu sarakstā, kurā pašlaik ir tikai Irāna, Sīrija un Sudāna.

Kims Čennams februārī nomira pēc tam, kad divas sievietes Kualalumpuras lidostā viņam uz sejas uzzieda nervu indi VX.

Lai gan Malaizija nav tieši apsūdzējusi Ziemeļkoreju šajā slepkavībā, Dienvidkorejas izlūkdienests apgalvoja, ka šis uzbrukums bija daļa no Kima Čenuna plāna nogalināt savu pusbrāli.

"Režīms, kas kādu noslepkavo publiskā lidostā, lietojot nervu indi, un despotisks līderis, kurš šādi noslepkavo savu brāli – es uzskatu, ka tas noteikti ir terorakts, kas saskan ar vairākām citām darbībām," teica Makmāsters. Viņš sacīja, ka Ziemeļkorejas iekļaušana terorismu atbalstošo valstu sarakstā "ir kaut kas tāds, kas tiek apsvērts".

Saskaņā ar likumdošanas aktu, kas stājās spēkā 2.augustā, ASV Valsts departamentam 90 dienu laikā jeb līdz šai ceturtdienai jāizlemj, vai Ziemeļkoreja atbilst terorismu atbalstošas valsts kritērijiem.

Valsts departamenta amatpersona ceturtdien paziņoja, ka šī resora amatpersonām ir zināma šī prasība un tās informēs Kongresu, kad tiks pieņemts attiecīgs lēmums.

Makmāsters sacīja, ka prezidents sava brauciena laikā nepieklusinās savu retoriku pret Ziemeļkoreju.

"Prezidents lietos tādu valodu, kādu viņš grib lietot. Tas lielā mērā iedrošina mūsu sabiedrotos, partnerus un pārējos šajā reģionā, kuri burtiski atrodas zem šī režīma ieroču stobriem," teica Trampa padomnieks.

ASV iekļāva Ziemeļkoreju terorismu atbalstošo valstu sarakstā pēc tam, kad 1987. gadā tika uzspridzināts Dienvidkorejas aviolaineris, nogalinot 115 cilvēkus. ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais 2008.gadā izslēdza Ziemeļkoreju no šī saraksta, lai atvieglotu sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammas apturēšanu apmaiņā pret humāno palīdzību.

Ziemeļkorejas atkaliekļaušana šajā sarakstā būtu ar lielākoties simbolisku nozīmi, jo pret šo valsti jau ir noteiktas smagas sankcijas par to, ka Ziemeļkoreja turpina izstrādāt kodolieročus un ballistiskās raķetes, pārkāpjot ANO Drošības padomes rezolūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!