Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļmaķedonijā šogad ar masalām saslimuši jau vairāk nekā 960 cilvēki un varasiestādes otrdien paziņojušas, ka visā valstī izcēlusies masalu epidēmija.

Līdz šim masalu epidēmija bija izziņota sešos reģionos, tostarp galvaspilsētā Skopjē.

Ņemot vērā situācijas nopietnību, valsts piešķirs papildus resursus vakcinācijas kampaņām, un bērni, kas nav vakcinēti, netiks uzņemti dienas aprūpes centros, otrdien paziņoja Veselības ministrijas amatpersona.

Masalas, kam ir raksturīgs drudzis un nelieli sarkani plankumi, parasti izraisa tikai vieglus simptomus, tomēr šī slimība ir viens no galvenajiem jaunu bērnu mirstības cēloņiem pasaulē.

Masalu vīruss izplatās pa gaisu, inficētajiem klepojot vai šķaudot, vai tiešos kontaktos ar inficētajiem cilvēkiem. Masalas ir ļoti lipīga slimība.

Ziemeļmaķedonijas varasiestādes jau iepriekš brīdināja sabiedrību par riskiem, ko rada kampaņas pret vakcinēšanos.

Saskaņā ar Sabiedrības veselības institūta datiem valstī nav vakcinēti vairāk nekā 11 000 pirmskolas vecuma bērnu un trīs mazuļi ir miruši no masalu izraisītām komplikācijām.

ANO Pasaules veselības organizācija (PVO) pirmdien paziņoja, ka šā gada pirmajos trīs mēnešos masalu inficēšanās gadījumu skaits pieaudzis par 300%, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem trim mēnešiem.

PVO norādīja, ka dati vēl nav pilnīgi, taču tendence ir skaidra, un reālais saslimšanas gadījumus skaits vienmēr ir lielāks par reģistrēto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!