Afganistānas opozīcijas Ziemeļu alianses spēki svētdien paziņoja par panākumiem cīņā pret valdošo grupējumu "Taleban" valsts ziemeļrietumos un gatavību sākt uzbrukumu grupējuma "Taleban" kontrolētajai valsts galvaspilsētai Kabulai.
Atsaucoties uz Ziemeļu alianses pārstāvjiem, aģentūras "Reuters" un "Afghan Islamic Press" (AIP) ziņoja, ka Ziemeļu alianse ir ieņēmusi stratēģiski svarīgo Pūlihumri pilsētu, no kuras iespējams kontrolēt ceļu, kas no ziemeļiem ved uz galvaspilsētu Kabulu, kā arī Badhgisas provinces galveno pilsētu Kalainau, kur esot bijuši nelieli "Taleban" spēki, kas neesot pretojušies. Nedaudz vēlāk tika ziņots, ka ieņemta arī Taharas province un tās centrs Talokana, kuru opozīcija zaudēja "Taleban" spēkiem tikai pirms gada.

Taharas provinces ieņemšana dos opozīcijai iespēju saņemt Krievijas piegādātos ieročus, izmantojot Tadžikistānas teritoriju.

Opozīcijas ģenerāļa Ismaila Hana pārstāvis Mohamulla Afzali arī apgalvojis, ka Herātā ir sākusies tautas sacelšanās un līdz pirmdienai arī šī pilsēta nonākšot opozīcijas kontrolē.

Savukārt cits Ziemeļu alianses pārstāvis Ašrafs Nadīms pa satelīttelefonu aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka Ziemeļu alianses spēki esot iegājuši Bamijanas provincē ziemeļrietumos no Kabulas un atrodas aptuveni divus kilometrus no Bamijanas pilsētas. Starptautiski atzītās Afganistānas opozīcijas valdības vēstniecības Tadžikistānā pārstāvis dažas stundas vēlāk paziņoja, ka Bamijanas pilsēta ir ieņemta, savukārt "Taleban" valdības informācijas aģentūras "Bakhter" pārstāvis Kabulā to noliedza.

Neatkarīga apstiprinājuma ziņām par Ziemeļu alianses panākumiem nav.

"Mēs tagad esam sasnieguši Kabulas ziemeļu pievārti un mūsu karaspēks var sākt uzbrukumu Kabulai jebkurā laikā," sacīja Nadīms.

Savukārt Mazarišarifā, kuru opozīcijas spēki ieņēma piektdien, svētdien pulcējās opozīcijas spēku pārstāvji, lai vienotos par turpmāko stratēģiju un opozīcijas kontrolē nonākušo teritoriju pārvaldi. Sanāksmi vada ietekmīgie kaujinieku līderi Abduls Rašids Dustums, kurš pārstāv uzbekus, Ata Mohammads no Afganistānas tadžiku kopienas un hazareju pārstāvis Hadži Mohammads Muhakiks.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds svētdien intervijā telekanālam "Fox News" izteicās, ka dažās vietās Mazarišarifā esot novērojama "Taleban" kaujinieku pretošanās. Pēc Ramsfelda teiktā, pilnībā vēl netiek kontrolēta pilsētas lidosta, taču viņš pauda pārliecību, ka Ziemeļu alianses spēkiem par lidostu drīzumā izdosies nodibināt pilnīgu kontroli

Mazarišarifā iedzīvotāji sākuši masveidā pārkāpt "Taleban" režīma noteiktos aizliegumus - vīrieši stāv rinda pie frizētavām, lai nodzītu bārdas, sievietes pastaigājas pa ielām bez līdz šim obligātajiem plīvuriem, kas pilnībā aizsedza ne tikai viņu sejas, bet visu ķermeni, veikalos tiek pārdoti kompaktdiski un audiokasetes ar mūziku, un videonomas atkal piedāvā filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!