Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ķīna ir jaunais izaicinājums, par kuru Zviedrijā jau runā tikpat bieži, cik par Krieviju, intervijā portālam "Delfi" uzsver Ziemeļvalstu Padomes prezidents Hanss Valmarks.

Saistībā ar krīzi Ukrainā, kopš 2014. gada marta ES Krievijai ir pakāpeniski piemērojusi dažādas sankcijas – gan ierobežojumus ekonomiskajām attiecībām ar okupēto Krimu un Sevastopoli, gan pret pašu Krieviju. Līdzīgi Baltijai Ziemeļvalstis, lai gan ne visas ir ES dalībvalstis, pret Krieviju ir rezervētas un sankciju ziņā striktas, bet Valmarks, kurš ir arī Zviedrijas parlamenta ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks, atzīmē, ka jaunais izaicinājums ir saprast, ko mums drošības ziņā nozīmē Ķīna.

Pagājušajā nedēļā Zviedrijas parlamentā Stokholmā Ziemeļvalstu Padomes sesija pulcēja Ziemeļvalstu parlamentāriešus, politiķus un ekspertus gan no Ziemeļvalstīm, gan no sadarbības organizācijām. Samitā trīs dienas diskutēja par dzimumu līdztiesību, klimata pārmaiņām, ārpolitikas jautājumiem, drošību, tai skaitā 5G drošības aspektiem.

Ko Ziemeļvalstis dara kopā, lai risinātu drošības jautājumus?

Ziemeļvalstīs trīs no valstīm ir NATO sastāvā – Dānija, Norvēģija un Islande, tāpat trīs valstis ir Eiropas Savienībā – Somija, Zviedrija un Dānija. Mums ir dažādi kopīgi risinājumi, bet iekšēji mums ir arī stratēģija kā mēs varam palielināt šo sadarbību starp Ziemeļvalstīm laikā, kad katrs esam savā lielajā savienībā – NATO un ES. Mums ir arī atsevišķa sadarbība starp Ziemeļu un Baltijas valstīm.

Mēs arī cenšamies paši stiprināt sadarbību drošības jautājumos. Piemēram, katru pusgadu mēs ielūdzam aizsardzības un ārlietu ministrus diskutēt par aktualitātēm. Tāpat arī Ziemeļvalstu Padomes prezidijam katrā sesijā ir ierosinājumu laiks, veltīts tieši drošības jautājumiem. Tas nav tikai fokuss uz militāriem jautājumiem, kas ir būtisks, bet tiek lielā mērā nodrošināts no NATO puses, bet arī civilā aizsardzība. Mēs cenšamies paplašināt drošības perspektīvu. Militārā drošība ir svarīga, bet mēs pieliekam arī citas dimensijas.

Kādus izaicinājumus Ziemeļvalstu drošībai rada Krievija?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!