Foto: AP/Scanpix Attēlam ir ilustratīva nozīme

Kolumbijā vairāk nekā 3100 sieviešu, kuras ir stāvoklī, ir inficētas ar Zikas vīrusu, atsaucoties uz Kolumbijas prezidentu Huanu Manuelu Santosu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Brazīlijā pētnieki pēta iespējamo saikni starp Zikas vīrusu un vairāk nekā 4000 mikrocefāliju gadījumu, kas ir iedzimts defekts, ko raksturo nesamērīgi maza galva, kas var izraisīt virkni attīstības problēmu. Pētnieki ir konstatējuši, ka 17 gadījumos zīdainim vai mātei ir bijis Zikas vīruss, taču nav apstiprināts, ka Zikas vīruss izraisītu mikrocefāliju.

Arī Kolumbijā šobrīd nav reģistrēti ar Zikas vīrusu saistīti mikrocefālija gadījumi, norādīja Kolumbijas prezidents.

Par Zikas vīrusu vēl joprojām nav lielas skaidrības, tāpat pret to nav vakcīnas. Aptuveni 80% inficēto nav simptomu, savukārt atlikušajiem aptuveni 20% novērots drudzis, izsitumi un sarkanas acis.

Kolumbijā ir reģistrētas 25 645 personas ar Zikas vīrusu, skaidroja prezidents, starp tām ir 3177 sievietes, kuras ir stāvoklī. Kolumbijas Veselības ministrs Alehandro Gaviria norādījis, ka trīs personu nāves varētu būt saistītas ar Zikas vīrusu.

Ziņots, ka Zikas vīruss atklāts jau 20. gadsimta 40. gados. Lai arī iepriekš zināma kā odu pārnēsāta kaite Āfrikā un Āzijā, Zikas vīrusslimība sabiedrības veselības sargu uzmanību īpaši pievērsa 2015. gadā, kad tās gadījumi konstatēti vairākos Brazīlijas un Kolumbijas štatos, bet pašlaik jau tā izplatījies plašākā teritorijā.

Biežākie Zikas vīrusslimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana, kā arī citas neiroloģiskas komplikācijas. Slimība parasti ir viegla, simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagai slimības formai nepieciešama hospitalizācija.

Pētnieku dati liecina, ka Zika vīruss varētu būt par iemeslu arī ļoti nopietnām un retām neiroloģiskām komplikācijām, kas pazīstams kā Gijēna-Barē sindroms. Tā ir slimība, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk daļai no perifērās nervu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!