Zikas vīruss, kas tiek vainots iedzimtu defektu izraisīšanā, ir diagnosticēts cilvēkiem arī Portugālē, Somijā un Vācijā, ceturtdien vēstīja Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Vācijas raidsabiedrību "Deutsche Welle" un Lielbritānijas ziņu aģentūru "Reuters".

Portugālē trešdien šis vīruss tika diagnosticēts pieciem cilvēkiem, kas nesen bija apmeklējuši Brazīliju, bet nevienam no viņiem hospitalizācija nebija nepieciešama.

Tajā pašā dienā viens saslimšanas ar Zikas vīrusu gadījums tika konstatēts Somijas galvaspilsētā Helsinkos tūristam, kurš pērnā gada vasarā bija apmeklējis Maldiviju. Epidemiologs Jusi Sane no Somijas Nacionālā veselības institūta apgalvoja, ka šis ir pirmais Zikas vīrusa gadījums, kas saistīts ar Maldiviju.

Trešdienas vakarā kļuva zināms par diviem Vācijā diagnosticētiem šī vīrusa gadījumiem.

UNIAN trešdienas vakarā vēstīja, ka viens Zikas vīrusa infekcijas gadījums konstatēts Zviedrijā.

Trešdien arī tika ziņots, ka Zikas vīruss diagnosticēts Dānijas tūristam, kurš bija atgriezies no Latīņamerikas ceļojuma.

Arī Lielbritānija ir ziņojusi par vairākiem Dienvidameriku apceļojušiem tūristiem, kuri saslimuši ar Zikas vīrusu, bet Nīderlande ir apstiprinājusi desmit infekcijas gadījumu šo reģionu apceļojušiem tūristiem.

Zikas vīrusu, kas ir gripai līdzīga slimība, pārnēsā moskīti. Tas tiek saistīts ar pieaugošu gadījumu skaitu, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, ir piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!