Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdinājusi, ka Zikas vīruss, kas var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus smadzeņu defektus jaundzimušajiem, šovasar varētu izplatīties arī uz Eiropu, taču tā uzliesmojuma risks esot vērtējams kā zems līdz mērens, atsaucoties uz PVO ziņojumu vēsta raidsabiedrība BBC.

Visvairāk apdraudēts ir Melnās jūras reģions – jūras piekraste Krievijā un Gruzijā –, kā arī Madeiras sala. Mērens vīrusa izplatības riska līmenis ir Francijā, Spānijā, Itālijā un Grieķijā.

PVO aicinājusi valstis samazināt odu vairošanās vietas un parūpēties, lai cilvēkiem, īpaši gaidības esošām sievietēm, būtu pieejama informācija par slimības iespējamajām sekām.

Organizācija arīdzan norādījusi, ka lielākā daļu valstu, kurās varētu parādīties saslimšanas ar Zikas vīrusu gadījumi, ir labi sagatavojušās un ar šādiem gadījumiem spēs tikt galā ātri. Vienlaikus gan PVO aicinājusi valstis, kurās ir palielināts vīrusa izplatības risks, paaugstināt savu gatavību, lai spētu novērst vīrusa uzliesmojumu.

Vīruss aktīvi izplatās apmēram 50 valstīs un atkarīgajās teritorijās, tostarp Puertoriko, ASV Virdžīnu salās un Amerikāņu Samoā. Pret Aedes ģints odu pārnēsāt Zikas vīrusu nav izstrādāta vakcīna. Slimība tiek vainota vairāk nekā 1200 jaundzimušo mikrocefālijas un deformētu smadzeņu gadījumos, kas kopš pērnā gada reģistrēti Brazīlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!