Zimbabvē beidzies papīrs naudas drukāšanai, jo firma, kas valstij to piegādāja, Rietumu valdību spiedienu ietekmē bijusi spiesta pārtraukt sadarbību ar prezidenta Roberta Mugabes režīmu, ziņo laikraksts "The Guardian".

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, papīru Zimbabvei piegādājusi Bavārijas firma "Giesecke & Devrient", kas pagājušā gadsimta divdesmitajos gados drukāja naudu Veimāras republikai. Zināms, ka toreiz šī nauda ātri vien zaudēja savu vērtību. Vācijas valdības spiediena ietekmē šai firmai pagājušajā mēnesī nācās pārtraukt naudas drukāšanas papīra piegādi. Turklāt Zimbabves valdība ir nobažījusies par to, ka varētu tikt atsaukta arī licence programmnodrošinājumam, kas tiek izmantots naudas drukāšanā.

Pirms nedēļas Zimbabves Centrālā banka uz papīra, kas palicis pāri no Vācijas piegādēm, laida apgrozībā banknotes ar nominālu 100 miljardi vietējo dolāru, tomēr par šo naudu valstī nav iespējams nopirkt pat maizes klaipu.

Šobrīd inflācija Zimbabvē sasniegusi jau gandrīz 40 miljonus procentu. Roberta Mugabes režīma attiecības ar Rietumvalstīm saasinājušās pēc tam, kad, pēc ekspertu viedokļa, viņš uzvarēja negodīgās vēlēšanās, falsificējot rezultātus un iebiedējot oponentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!