Zimbabve holēras uzliesmojumā valstī apsūdzēja Lielbritāniju, kas esot pret Zimbabvi pielietojusi bioloģiskos ieročus.
Ar šādu paziņojumu nācis klajā Zimbabves informācijas ministrs Sihanjiso Ndlovu, kurš ir ciešs valsts prezidenta Roberto Mugabes sabiedrotais.


Ndlovu paziņoja, ka holēras uzliesmojums Zimbabvē ir saistīts ar britu "nopietnu bioloģisko ķīmisko ieroci", kas pielietots "aprēķinātā, rasistiskā, teroristiskā uzbrukumā pret Zimbabvi".


Pats Mugabe ceturtdien apgalvoja, ka holēras epidēmija ir ierobežota, tomēr palīdzības organizācijas norāda, ka situācija pasliktinās un slimības uzliesmojums var turpināties mēnešiem ilgi.


Kā liecina ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, Zimbabvē holeras epidēmijā mirušo skaits pieaudzis līdz 792 un visā valstī reģistrēti vairāk nekā 16 100 saslimšanas gadījumi.


Aptuveni puse gadījumu reģistrēti galvaspilsētas Harares rietumu nomales blīvi apdzīvotajā Budiriro piepilsētā. Citi smagi cietušie rajoni ir Baitbridža pie robežas ar Dienvidāfriku un Mudzu pie robežas ar Mozambiku.


Holēras vissmagākajai formai ir raksturīga pēkšņa akūta caureja, kas dažās stundās var izraisīt nāvi no šķidruma zaudēšanas un nieru darbības apstāšanās. Šī lipīgā slimība izplatās galvenokārt ar netīru ūdeni un pārtiku.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!