Foto: AFP/Scanpix

Varas pārņemšana Zimbabvē un prezidenta Roberta Mugabes apcietināšana "izskatās pēc apvērsuma", paziņojis reģiona centrālais bloks – Āfrikas Savienība, trešdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Āfrikas Savienības vadītājs Alfa Konde izteicies, ka savienība pieprasījusi nekavējoties atgriezties pie konstitucionālās kārtības Zimbabvē.

Zimbabves militārpersonas iepriekš gan noliegušas, ka īstenots apvērsums, sakot, ka Mugabe atrodas drošībā un notikušais bijis vērsts pret "noziedzniekiem", kuri atrodas ap viņu.

Novērotāji pieļauj, ka notiekošais varētu būt mēģinājums aizvietot Mugabi, kurš Zimbabves politikā dominē kopš astoņdesmitajiem gadiem, ar viņa atlaisto vietnieku Emersonu Mnangagvu.

Pēc Mnangagvas atlaišanas pagājušajā nedēļā par Mugabes iespējamo pēcteci tiek uzskatīta viņa sieva Greisa.

Jau vēstīts, ka Zimbabves armija, kas aizvadītājā naktī pārņēmusi varu valstī, prezidentu Robertu Mugabi tur mājas arestā galvaspilsētā Hararē, trešdien paziņoja Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma.

Dienvidāfrikas Republikas līderis ar Mugabi runājis pa telefonu un uzzinājis, ka 93 gadus vecajam Zimbabves prezidentam nav atļauts atstāt māju, taču ar viņu viss esot kārtībā.

Par Mugabes atrašanās vietu skaidrības nebija kopš agrās trešdienas stundās Harares ziemeļu rajonos, kur dzīvo Zuma un virkne valdības amatpersonu, sāka skanēt šāvieni un sprādzieni.

Karavīri ieņēma valsts Televīzijas ēku, no kurienes uzrunā tautai paziņoja, ka armijas vēršas pret “noziedzniekiem”, kas atrodas ap Mugabi un rada sociālas, un ekonomiskas problēmas nabadzīgajai valstij, bet pats prezidents esot drošībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!