Foto: Reuters/Scanpix

Kļūstot par Āfrikas Savienības (ĀS) priekšsēdētāju, Zimbabves prezidents Roberts Mugabe ieguvis tiesības šādā statusā iekļūt arī Eiropas Savienībā (ES), kas citādi viņam ir liegts, raksta "Reuters".

Par ĀS priekšsēdētāju 90 gadus vecais diktators Mugabe kļuvis rotācijas kārtībā pagājušajā piektdienā. Šis apstāklis radījis pamatus bažām, ka diktatora atrašanās tik ietekmīgā amatā var pasliktināt organizācijas attiecības ar Rietumvalstīm.

Eiropas Savienības dalībvalstis liedza Mugabem iebraukšanu to teritorijā 2002. gadā, tādējādi protestējot pret cilvēktiesību ierobežojumiem un demokrātijas pārkāpumiem nabadzīgajā Āfrikas valstī. Šo gadu laikā vairākas sankcijas pret Zimbabvi ir atceltas, lai tādējādi mudinātu valstī veikt politiskās pārmaiņas, taču paša Roberta Mugabes un viņa sievas Greisas līdzekļi joprojām ir iesaldēti, kā arī viņiem aizliegts iebraukt ES.

Aizliegums Zimbabves diktatoram saņemt vīzu paliks spēkā, bet viņam "īpašos izņēmuma gadījumos" būs iespējams doties uz Eiropu, lai piedalītos starpvaldību tikšanās, kuru laikā tiks runāts par ES nospraustajiem demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas mērķiem, "Reuters" norādījusi ES pārstāve Katrīna Reja. Lai ierastos ES, diktatoram iepriekš būs jāsaņem ES valstu valdību akcepts.

Mugabe Zimbabvē valda jau kopš valsts neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas 1980. gadā. Kopš tā laika viņš regulāri strīdējies ar Rietumvalstīm savas īstenotās politikas dēļ. ES valstis arī pēdējās valstī notikušās vēlēšanas vērtēja pretrunīgi, ņemot vērā, ka Āfrikas valstu novērotāji tās uzskatīja par brīvām, bet opozīcija norādīja, ka tās notikušas iebiedēšanas un korupcijas ēnā.

Pērn aprīlī ES Mugabi ielūdza uz Eiropas Savienības un Āfrikas valstu samitu Briselē, bet viņš palicis mājās, jo nav bijusi ielūgta arī viņa sieva. Līdz ar Mugabes protestu uz ES nedevās arī Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!