Foto: AP/Scanpix

Zimbabves prezidents Roberts Mugabe, kas valsti vada jau 33 gadus, to varētu darīt vēl desmit gadu, paredz jaunais valsts konstitūcijas projekts.

Jaunajā konstitūcijas projektā paplašinātas parlamenta pilnvaras, noteikts, ka prezidents amatā var pavadīt ne vairāk kā desmit gadu, kā arī paredz prezidenta tiesiskās imunitātes atcelšanu.

Tomēr konstitūcija apstiprināšanas gadījumā netiks attiecināta ar atpakaļejošu datumu, tādējādi ļaujot Mugabem, kas februārī atzīmēs 89.dzimšanas dienu, atkārtoti kandidēt uz prezidenta amatu un pavadīt tajā maksimāli desmit gadu.

Mugabe janvāra vidū paziņoja, ka visas politiskās partijas ir panākušas vienošanos par jauno konstitūciju, kuras nolūks ir veikt reformas, lai sarīkotu uzticamas vēlēšanās pēc tam, kad 2008.gadā notikušajās tika konstatēti daudzi pārkāpumi un apšaubīti rezultāti.

"Februāra sākumā konstitūcijas projekts tiks izskatīts parlamentā, un tad par to notiks balsojums referendumā," aģentūrai AFP teica Zimbabves konstitucionālo lietu ministrs Ēriks Matinenga.

Pagaidām nav zināms referenduma norises datums, bet Matinenga norādīja, ka par datumu vienošanās tiks panākta konsultācijās ar Mugabi un premjerministru Morganu Tsvangiraju, kuru vadītie politiskie spēki veido valdību.

Jaunās konstitūcijas izstrāde Zimbabvē sākās pirms vairāk nekā diviem gadiem, tomēr tās izstrādi pavadīja neskaitāmas sadursmes publiskās apspriešanas laikā un kavēšanās ar lēmumu pieņemšanu.

Mugabe Zimbabvē valda kopš 1980.gada un vēlas, lai prezidents vēlēšanas notiek martā, savukārt viņa sīvākais konkurents premjerministrs Morgans Tsvangirajs uzstāj, ka vispirms ir jāievieš reformas, lai vēlēšanās būtu brīvas un bez vardarbības.

2008.gadā Tsvangirajs izstājās no prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, tādējādi protestējot pret apmēram 300 viņa atbalstītāju nogalināšanu sadursmēs ar Mugabes atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!