Foto: AP/Scanpix

Zimbabves politiskās partijas ir panākušas vienošanos par jaunās valsts konstitūcijas projektu, par kuru šogad tiks rīkots referendums, ceturtdien paziņoja valsts prezidents Roberts Mugabe.

Mugabe preses konferencē galvaspilsētā Hararē paziņoja, ka visas politiskās partijas ir panākušas vienošanos par jauno konstitūciju.

Tās teksts ir galvenais elements, lai sarīkotu uzticamas vēlēšanās pēc tam, kad 2008.gadā notikušajās tika konstatēti daudzi pārkāpumi un apšaubīti rezultāti.

Jaunajā konstitūcijas projektā paplašinātas parlamenta pilnvaras, noteikts, ka prezidents amatā var pavadīt ne vairāk kā desmit gadus, kā arī paredz prezidenta tiesiskās imunitātes atcelšanu.

Mugabe neprecizēja, kad gaidāms referendums par konstitūcijas projektu, vien piebilda, ka notiek tā pabeigšanas darbi.

Jaunās konstitūcijas izstrāde Zimbabvē sākās pirms vairāk nekā diviem gadiem, tomēr tās izstrādi pavadīja neskaitāmas sadursmes publiskās apspriešanas laikā un kavēšanās ar lēmumu pieņemšanu.

Mugabe Zimbabvē valda kopš 1980.gada un vēlas, lai prezidents vēlēšanas notiek martā, savukārt viņa sīvākais konkurents premjerministrs Morgans Cvangirai uzstāj, ka vispirms ir jāievieš reformas, lai vēlēšanās būtu brīvas un bez vardarbības.

2008.gadā Cvangirai izstājās no prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, tādējādi protestējot pret apmēram 300 viņa atbalstītāju nogalināšanu sadursmēs ar Mugabes atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!