Zimbabves valdības rīcībā pagājušajā nedēļā pēc valsts darbinieku algu nomaksas kasē bija atlikuši vien 217 dolāri (112 lati), paziņoja Āfrikas valsts finanšu ministrs Tendais Biti. Par to trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ministrs gan norāda, ka jau nākamajā dienā valsts kasē ieskaitīti 30 miljoni dolāru (15,5 miljoni latu) nodokļu naudas un ka viņa paziņojums apzināti izņemts no konteksta. Biti tikai vēlējies norādīt, ka valstij nav naudas šogad gaidāmo vēlēšanu finansēšanai, nevis dot mājienus par maksātnespēju.

"Jūs, žurnālisti, esat ļauni un maldinoši - es norādīju, ka Zimbabves valdībai nav līdzekļu vēlēšanu finansēšanai, referenduma finansēšanai," ministrs skaidroja BBC. Biti paskaidroja, ka viņš tikai vēlējies "dramatizēt" problēmu, tāpēc pieminējis to, ka pēc ierēdņu algu apmaksas kasē palikuši 217 dolāri. Jau nākamajā dienā valsts kontā bijuši 30 miljoni, uzsver ministrs.

Biti iepriekš gan ir sūdzējies, ka dimanta ieguves kompānijas nemaksā nodokļus valdībai, piebilst BBC.

Bez vēlēšanu izdevumiem Zimbabvei ir nepieciešami 200 miljoni dolāru (103,3 miljoni latu) referendumam par jauno konstitūciju.

Analītiķi norāda, ka 2009. gadā izveidotā Zimbabves valdība, lietojot ASV dolāru, ir apturējusi iepriekšējo gadu hiperinflāciju un panākusi zināmu ekonomisko stabilitāti. Tomēr augstais bezdarba līmenis nozīmē, ka nodokļu ieņēmumu ir zemi.

"Mums ir izaicinājums, mēs esam maza ekonomika un mums ir jāizdara milzu lietas, bet ... Grieķijas finanšu ministram ir vēl bēdīgāks stāsts," raidsabiedrībai BBC pastāstīja Biti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!