Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas faktiskais pārvaldītājs Aleksandrs Lukašenko, aizstāvot savas valsts rīcību, paziņojis, ka informācija par spridzekli svētdien Minskā piespiedu kārtā nosēdinātajā pasažieru lidmašīnā saņemta no Šveices, atsaucoties uz viņa teikto, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Belta".

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pasažieru lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā, izmantojot iznīcinātāju, tika nosēdināta Minskā.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Tieši mērķis aizturēt Protaseviču Rietumos tiek uzskatīts par visas operācijas iemeslu.

Minska vēlāk paziņoja, ka draudi par lidmašīnas spridzināšanu saņemti no palestīniešu grupējuma "Hamas", kas nupat maijā 11 dienas karoja ar Izraēlu. "Hamas" savu saistību ar notikušo noliedza.

Trešdien Lukašenko tikšanās laikā ar parlamentāriešiem Valdības mājā paziņoja, ka informācija par spridzekli lidmašīnā saņemta no Šveices, raksta "Belta". Turklāt to vienlaicīgi saņēmušas lidostas Atēnās, Minskā un Viļņā. Baltkrievija tikai operatīvi rīkojusies saskaņā ar "starptautiskajiem noteikumiem".

Iepriekš Baltkrievijas Transporta ministrija ziņoja, ka draudu vēstule saņemta uz Minskas lidostas e-pastu no adreses ahmed_yurlanov1988@protonmail.com. "Protonmail" serveri patiešām atrodas Šveicē, taču e-pasts varēja būt sūtīts no jebkuras pasaules vietas, komentē "Currenttime".

Savukārt lidostas Vilņā un Atēnās neko par šādu vēstuļu saņemšanu nav ziņojušas.

Lukašenko arī uzsvēris, ka Baltkrievija katru dienu saņem spridzināšanas draudus, tostarp no Latvijas IP adresēm.

"Kā mums vajadzēja rīkoties, sevišķi uz draudu kaskādes par mūsu objektu mīnēšanu fona? Jūs dzīvojat Baltkrievijā un ziniet: katru dienu "mīnē" skolas, universitātes, uzņēmumus. Jā, arī lidmašīnas no Polijas, Lietuvas un Latvijas IP adresēm. Katrā no gadījumiem mēs reaģējam adekvāti saņemtajai informācijai," Lukašenko citē "Belta".

Savukārt Lukašenko biroja "Telegram" kanāls "Pul pervogo" citē viņa teikto, ka lidmašīna novirzīta no maršruta pie Baltkrievijas AES. "Un ja nu pēkšņi AES drošības sistēmas būtu pārslēgtas pilnas kaujas gatavības režīmā," vaicājis Lukašenko. Viņš norādījis, ka lidmašīnas sprāziens virs AES varētu izraisīt kadokatastrofu.

Tiesa, lidmašīnas lidojuma dati no “Flightradar24.com” liecina, ka gaisa kuģa maršruts nemaz nav gājis virs Baltkrievijas AES.

Lukašenko uzrunā arī apgalvoja, ka “Ryanair” reisu atteikušās uzņemt lidostas Varšavā, Kijevā, Ļvovā un Viļņā. Tiesa, neviena no šīm lidostām nav ziņojušas, ka būtu saņēmušas ārkārtas nosēšanās pieprasījumu. Ļvovas un Varšavas lidostās medijam “Currenttime” apstiprināja, kā tāds pieprasījums nav saņemts.

Raksturojot visu notiekošo, Lukašenko norāda, ka Baltkrievijas nelabvēļi no "dumpju rīkošanas pārgājuši žņaugšanas fāzē".

Kopš 2020. gada augustā Baltkrievijā sākās masu protesti pret falsificētiem prezidenta vēlēšanu rezultātiem un Lukašenko palikšanu amatā, kā arī sekojošo drošības iestāžu vardarbību pret demonstrantiem, Minska aktīvi propagandā izmanto naratīvu par Rietumu sazvērestību un protrestu organizēšanu Baltkrievijā, bieži īpaši izceļot Poliju un Baltijas valstis. Tāpat Lukašenko piespēlē Krievijas propagandai, paziņojot par it kā draudošu NATO uzbrukumu vai apgalvojot, ka Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs nemaz nav ticis saindēts ar kaujas vielu "Novičok".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!