Foto: Vida Press

8. maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945. gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Ārvalstu prese, 28. aprīlis.

Partizāni nogalina Benito Musolīni

Benito Musolīni, Itālijas diktatoru līdz savam norietam 1943. gadā, kopā ar mīļāko Klāru Petači un vairākiem citiem sabiedrotajiem nogalinājuši partizāni, 1945. gada 28. aprīlī ziņoja BBC.

Viņu ķermeņi no Leko rajona pie Komo ezera, kur viņi tika arestēti un nogalināti, nogādāti Milānā.

Milānā esošais "Times" korespondents ziņo, ka Musolīni, Petači un 12 citu fašistu līķi ir pakārti Loreto laukumā "baigā nevērībā atklātā laukumā pie tā paša paša žoga, pret kuru pirms gada pašu tautieši nošāva 15 partizānus".

Kāda sieviete iešāvusi jau mirušā Musolīni ķermenī piecus šāvienus un kliegusi: "Tas par maniem pieciem mirušajiem dēliem." Citi garāmgājēji pakārtos līķus apspļaudījuši.

Nāvessoda izpilde ir pirmā publiskā demonstrācija un pašu partizānu veiktā vardarbības izrādīšana, jo līdz šim viņus stingri kontrolēja pašu līderi. Partizānu komandieris Rafaēls Kadorna norādījis, ka šādi incidenti ir nožēlojami, bet vēlami, lai sabiedrība paustu savas dusmas pret bijušo diktatoru un viņa sabiedrotajiem.

[Pēdējās kara dienās Musolīni apzinājās neizbēgamo sagrāvi un kopā ar savu mīļāko Klāru Petači un viņas brāli Marčelo grasījās bēgt uz netālo Šveici, lai no tās ar lidmašīnu dotos uz Spāniju. Marčelo bija Itālijas konsuls Spānijā.

Par spīti tam, ka bēgļi virs savām drēbēm bija uzvilkuši vācu karavīru uniformas un viņus pavadīja SS eskorts, 27. aprīlī Dongo ciemā netālu no Komo ezera itāļu komunistu partizāni viņus apturēja, atpazina un saņēma gūstā. Marčelo tika nošauts, kad grasījās bēgt, taču Musolīni un viņa mīļāko partizāni nogalināja tikai nākamajā dienā.

Tas notika Džulīno ciemā, un slepkavības esot veicis partizānu grupas līderis Valters Audisio. Viņš sākumā nošāvis Klāru, kura saļimusi pie sava mīļotā. Tad Musolīni atvēris savu mēteli un prasījis, lai viņam iešauj krūtīs. Audisio raidījis vairākus šāvienus, gāztais diktators atgāzies pret sienu un smagi elpojis. Partizānu līderis pienācis tuvāk un raidījis pēdējo šāvienu krūtīs.

Tajā pašā dienā Musolīni, Petači, kā arī vairāku citu fašistiskās valsts augstu amatpersonu līķi tikai nogādāti Milānā, kur aiz kājām pakārti pie degvielas uzpildes stacijas Loreto laukumā. Tur viņi palikuši karājamies vismaz divas dienas.]

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!