Foto: Arhīva foto

8.maijā apritēja 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Ziņas no 1945. gada 15. maija.

Tito Dienvidslāvijā sakauj pēdējās nacistu vienības

Lai gan jau vairāk nekā nedēļu Vācija ir padevusies sabiedroto pārākuma priekšā, tikai šodien ieročus nolika pēdējie nacistu spēki Dienvidslāvijā.

Aptuveni 30 000 vīru lieliem nacistu un viņu kolaboracionistu spēkiem bija izdevies izvairīties no Tito vadītajiem partizāniem un aizkļūt līdz Dienvidslāvijas [mūsdienās - Slovēnijas] un Austrijas robežai, kuru tie cerēja pārkāpt, lai padotos britu spēkiem pie Klāgenfurtas.

14. maijā Pie Poļjanas ievērojami Ass spēki, kuri lielākoties sastāvēja no nacistiem draudzīgajiem Neatkarīgās Horvātu Valsts karavīriem, Melnkalnes tautas armijas un Slovēnijas zemessardzes, pie Šurniku fermas uzbruka partizānu spēkiem, pieprasot izlaišanu.

Caurlaišana tika liegta, un sākās abpusēja apšaude. Nacistu pusē šajā kaujā krituši ap 300 vīru, bet partizānu pusē - ap 100.

Šaušana pieklusa, kad šorīt ieradās britu tanki. Sapratuši, ka briti viņu padošanu nepieņems, Ass karavīri ar baltiem karogiem rokās pēcpusdienā padevās partizāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!