Foto: RIA Novosti/Scanpix

8. maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945. gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Ārvalstu prese, 29. aprīlis.

Vācu spēki Itālijā padodas

Pēc trim intensīvās sarunās pavadītām nedēļām Vācu garnizons Itālijā  šodien padevās bez jebkādiem noteikumiem. Vairāk nekā viens miljons vīru - 22 vācu divīzijas un sešas itāļu fašistu divīzijas Itālijā un Austrijā gatavojas nolaist ieročus un iemaršēt cietuma nometnēs. Liela daļa bijušo Ass valstu teritorijas tagad ir sabiedroto rokās.

Pārrunas tika uzsāktas lielā slepenībā. Vācieši bija zaudējuši lielāko daļu smago ieroču un tanku, kad viņi nokļuva aplenkumā uz dienvidiem no Po upes. Bēgošie izdzīvojušie, tajā skaitā ģenerāļi, bija spiesti bēgt peldus, kad sabiedroto tanki steidzās pār ieleju.

Boloņa ir kritusi, un partizāni pārņēmuši kontroli pār Milānu un Turīnu. Vācu pozīcijas bija bezcerīgas.

Tas bija SS ģenerālis Karls Volfs, kurš pirmais uzsāka pārrunas, par vidutāju izmantojot Milānas kardinālu. Šodien sabiedroto mītnē tika parakstīti padošanās dokumenti.

Proklamācijā vācu komandieris ģenerālis Heinrihs fon Fītinghofs paziņoja saviem karavīriem: "Līdz šim jūs esat klausījuši savu fīreru. Šodien jums jāklausa pašiem savas pavēles."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!