Foto: stock.xchng
Pieaugot iedzīvotāju skaitam un pārticībai, cīņa par ierobežotajiem resursiem ap 2050.gadu varētu pasauli pārvērst līdz nepazīšanai, svētdien vadošajā ASV zinātnes konferencē brīdināja pētnieki.

ANO prognozē, ka šogad pasaules iedzīvotāju kopējais skaists sasniegs septiņus miljardus, bet ap 2050.gadu - jau deviņus. "Gandrīz viss pieaugums notiks nabadzīgajās valstīs, galvenokārt Āfrikā un Dienvidāzijā," Amerikas Zinātnes progresa savienības (AAAS) ikgadējā sanāksmē norādīja bezpeļņas organizācijas "The Population Council" pārstāvis Džons Bongārts.

Lai visus pabarotu, "nākamajos 40 gados mums būs nepieciešams saražot tik daudz pārtikas, cik pagājušajos 8000 [gadu]," atzīmēja Pasaules dabas fonda (WWF) pētnieks Džeisons Kleis.

Viņš uzsvēra, ka, turpinoties pašreizējām tendencēm, ap 2050.gadu mūsu planētu vairs nevarēs pazīt.

Iedzīvotāju skaita pieaugums saasinās tādas problēmas kā resursu noplicināšana, norādīja Ohaio štata universitātes pētnieks Džons Kasterlains.

Tomēr nākamajos 40 gados gaidāms arī ienākumu pieaugums. Tiek prognozēts, ka pasaules mērogā ienākumi trīskāršosies, bet jaunattīstības valstīs pieaugs pieckārtīgi, radot papildu slodzi pasaules pārtikas piegādēm.

Lai saražotu mārciņu (0,4536 kilogramus) gaļas, būs nepieciešamas aptuveni septiņas mārciņas graudu, bet vienas mārciņas siera vai olu saražošanai - trīs līdz četras mārciņas graudu, AFP paskaidroja eksperti.

"Vairāk cilvēku, vairāk naudas, lielāks patēriņš, bet tā pati planēta," atzīmēja Kleis, mudinot zinātniekus un valdības veikt izmaiņas pārtikas ražošanā jau tagad.

Citi eksperti tikmēr aicināja piešķirt vairāk līdzekļu ģimenes plānošanas programmām, lai palīdzētu kontrolēt cilvēku skaita pieaugumu, sevišķi jaunattīstības valstīs.

"20 gadus ģimenes plānošanai atvēlēti mazi ieguldījumi, bet pašreiz interese atgriežas, galvenokārt vides faktoru dēļ," norādīja Bongārts, kā piemēru minot globālo sasilšanu un pārtikas cenas.

"Mēs vēlamies līdz minimumam samazināt iedzīvotāju skaita pieaugumu, un vienīgais dzīvotspējīgais veids, kā to izdarīt, ir efektīvāka ģimenes plānošana," piebilda Kasterlains.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!