Ar jauno gripas paveidu saslimušie cilvēki var inficēt cūkas, ceturtdien paziņoja vācu zinātnieki.

Viņi uzskata, ka šis atklājums rada jaunu riska faktoru vīrusa A(H1N1) izraisītajā globālajā pandēmijā.

Frīdriha Leflera institūta virusologi inficēja piecas 10 nedēļas vecas cūkas ar šī vīrusa cilvēkiem raksturīgo paveidu un ievietoja tās vienā aizgaldā kopā ar trim neinficētām cūkām.

Četru dienu laikā šīs trīs cūkas inficējās un visām cūkām tika novēroti gripas simptomi.

Taču piecas vistas, kuras tika ievietotas tajā pašā telpā, neinficējās, un tas mazināja bažas, ka vīruss var pāriet uz mājputniem un uzņemt sevī putnu gripas vīrusa gēnus.

Pētījums publicēts Eiropas Vispārējās mikrobioloģijas biedrības žurnālā "Journal of General Virusology".

Publikācijas autori raksta, ka ātrums un vieglums, ar kādu visas trīs cūkas inficējās, norāda uz risku, ka vīruss var kļūt endēmisks cūku fermās ar cilvēku starpniecību.

Cilvēkiem nav imunitātes pret vīrusu H1N1, jo tas ir jauns. Savā pašreizējā formā tas izraisa relatīvi vieglu saslimšanu, tomēr pastāv bažas, ka, sajaucoties ar citiem vīrusiem, tas var uzņemt gēnus, kas to padarītu bīstamāku.

Kopš infekcijas uzliesmojuma šā gada aprīlī ar tā dēvēto cūku gripu inficējušies vairāk nekā 98 000 cilvēku, no kuriem 440 ir miruši, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati.

Jaunajā pētījumā norādīts, ka nav pārliecinošu datu, kas pierādītu cūku vainu infekcijas izplatīšanā.

"Līdz šim cūkas vai citi dzīvnieki nav bijuši iesaistīti jaunā gripas vīrusa izplatīšanā. Tomēr, palielinoties inficēto cilvēku skaitam, ir pilnīgi iespējama infekcijas izplatīšanās cūku vidū," teikts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!