Foto: AFP/Scanpix

Ebolas vīruss tuvākajā laikā var sasniegt Lielbritāniju un Franciju, atsaucoties uz pētniekiem vēsta laikraksts "Independent".

Pie šāda secinājuma pētnieki nonāca, izanalizējot slimības izplatīšanās maršrutu un aviokompāniju datus par esošajiem pārlidojumiem. Vīrusa izplatīšanas risks Francijā līdz 24. oktobrim ir 75%, bet Lielbritānijā ap 50%. Tiek pieļauts, ka Ebolas vīruss var skart Beļģiju, Spāniju un Šveici.

"Nav konkrēta saraksta ar valstīm, kas ir apdraudētas ar vīrusa izplatīšanos, bet gan tikai par iespējamību, taču tā (iespējamība) pieaug arvien vairāk," teica Bostonas universitātes profesors Alekss Vespignani.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) neveic lidmašīnu pārsēšanās aizliegumu, pamatojot to ar argumentu, ka, atšķirībā no tādām infekcijām kā gripa un tuberkuloze, Ebolas vīruss neizplatās gaisa ceļā, bet gan ar tiešo kontaktu starp cilvēkiem – ar asinīm, izdalījumiem, citiem šķidrumiem un sasirgušā orgāniem.

Vienlaikus PVO atstāj spēkā rekomendāciju valstīm, kurās oficiāli fiksēta infekcija, saglabāt aizliegumu uz pārliedojumiem visiem saslimušajiem un cilvēkiem ar Ebolas vīrusa simptomiem, lai novērstu vīrusa tālāko izplatīšanos.

Ebolas vīruss turpina strauji izplatīties Rietumāfrikā. Saslimšanas gadījumi fiksēti Libērijā, Sjerraleonē, Gvinejā, Nigērijā, Kongo un Senegālā. Saskaņā ar piektdienas datiem, Ebolas vīrusa dēļ ir miruši 3431 cilvēki, savukārt inficēti 7470. Efektīvas vakcīnas pret vīrusu pagaidām nepastāv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!