Eiropas Savienības (ES) birokrātija un likumdošana kavē zinātnieku centienus atrast jaunas zāles vēzim un citām nāvējošām slimībām, ceturtdien paziņoja pētnieki.
Klīniskās pārbaudes jaunu zāļu izmēģināšanai pirms to apstiprināšanas pacientiem ilgst gadiem, nevis mēnešiem, un zinātnieki izvairās no svarīgām pētījumu jomām likumu un noteikumu dēļ.

"Birokrātija valda visā biomedicīnas zinātnē un it īpaši skar vēža pētījumus," preses konferencē paziņoja Lielbritānijas labdarības organizācijas "Cancer Research UK" pārstāvis Ričards Salivans.

Augsta līmeņa medicīniskie skandāli ir noveduši pie pastiprinātas regulēšanas, kā dēļ ir radusies neskaidrības kultūra un juceklis doktoru un zinātnieku aprindās.

Viena šāda skandāla gadījumā Lielbritānijas pilsētā Bristolē ārsti no mirušiem zīdaiņiem izņēma orgānus bez vecāku piekrišanas. Šādas prakses atklāšana izraisīja sašutumu vecākos, un tam lielu vērību pievērsa mediji.

"Briselei vajag pārtraukt radīt ierēdņu veidotu likumdošanu. Tai ir jāsāk sadarboties ar dalībvalstu akadēmiskajām sabiedrībām un pacientu grupām, lai radītu kaut ko, kas būtu noderīgs un nevis traucētu biomedicīnisko pētījumu progresam," piebilda Salivans.

Notingemas universitātes profesors Malkolms Stīvenss sacīja, ka likumdošana ir aizkavējusi jauno krūts vēža zāļu "Phortress", kā arī citu medikamentu klīniskās pārbaudes.

"Tas bija pirms vismaz trijiem gadiem, kad šīs zāles bija pieejamas, (..) un trīs gadus vēlāk process joprojām nav pabeigts," viņš sacīja. "Šāda veida aizkavēšanās nešaubīgi maksā dzīvības."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!