Globālā sasilšana pastāv un ir neapšaubāmi saistīta ar cilvēku rīcību, teikts Francijas Zinātņu akadēmijas ceturtdien publicētajā 120 pasaules zinātnieku sastādītajā ziņojumā.

"Vairāki viens no otra neatkarīgi rādītāji liecina par globālās sasilšanas pieaugumu laika posmā no 1975. līdz 2003.gadam. Šis pieaugums galvenokārt saistīts ar ogļskābās gāzes koncentrācijas palielināšanos," secināts ziņojumā.

"Ogļskābās gāzes pieaugums, un mazākos apmēros arī citu siltumnīcefektu izraisošo gāzu pieaugums, ir neapšaubāmi saistīts ar cilvēku darbību," teikts akadēmijas locekļu vienbalsīgi pieņemtajā ziņojumā.

Tas ir pretrunā Francijas bijušā izglītības ministra un ģeoķīmijas speciālista Kloda Alegra uzskatiem un viņa publicētajai grāmatai "The Climatic Deception" ("Klimatiskā maldināšana"), kurā apgalvots, ka ogļskābās gāzes emisija nav saistīta ar klimatiskajām pārmaiņām.

Zinātņu Akadēmijas sagatavoto pētījumu aprīlī pasūtīja Francijas zinātniskās izpētes ministre Valērija Pekresa, reaģējot uz simtiem vides zinātnieku sūdzību par to, ka Alegrs noniecina viņu darbu.

Alegrs ir Zinātņu akadēmijas loceklis un arī parakstījis šo ziņojumu.

"Viņam ir tiesības attīstīties," norāda akadēmijas prezidents Žans Salenkons.

"Debates ir beigušās," komentēja Pekresa.

Tomēr Alegrs AFP izteicās, ka šis dokuments bijis kompromisa variants, un savas domas viņš nav mainījis. "Es joprojām saku to pašu, ka precīza ogļskābās gāzes loma apkārtējā vidē līdz šim nav parādīta. (..) Protams, tas ir kompromiss, bet tas ir apmierinošs kompromiss, jo tas, uz ko es pastāvu - mūsu zināšanu nenoteiktību par klimatiskajām pārmaiņām - ir skaidri minēts, vārds nenoteiktība parādās 12 reizes," uzsver Alegrs.

Savā grāmatā Allegra apšaubīja ANO Starpvaldību komisiju klimata izmaiņu jautājumā (IPCC) un kritizēja pasaules mēroga mobilizāciju ap mītu, kuram neesot pamata.

Viņš nepiekrita klimata pārmaiņu saistīšanai ar ogļskābās gāzes emisijas pieaugumu atmosfērā, apgalvot, ka daudz lielāka ietekme ir mākoņiem un Saules aktivitātei.

IPCC tika nodibināta, lai analizētu zinātniskos pētījumus un gala rezultātā pasaules līderiem radītu iespējami autoritatīvus ziņojumus par klimata izmaiņām. Pēdējā laikā IPCC izpelnījusies smagu kritiku, un ANO jau paziņojusi, ka tai nepieciešama pamatīga pārbaude.

Kliedzošas kļūdas tika atklātas IPCC 2007.gada ceturtajā novērtējuma ziņojumā - galvenokārt paziņojums, ka Himalaju šļūdoņi, kas nodrošina ūdeni miljardam cilvēku Āzijā, var izzust ap 2035.gadu.

Zinātņu akadēmijas ziņojumā teikts, ka "Saules aktivitāte, kas nedaudz zem vidējās pazeminājusies kopš 1975.gada, nevar būt noteicošā šajā periodā novērotajā sasilšanā", pat ja iesaistītie mehānismi "vēl līdz šim nav labi izprasti".

"Galvenās neskaidrības paliek attiecībā uz to, kā modelēt mākoņus, jūras ledus attīstību un polāros ledājus, saistību starp okeāniem un atmosfēru, biosfēras evolūciju un oglekļa cirkulāciju," atzīmēts pētījumā.

Alegrs rakstīja, ka ir neiespējami paredzēt klimata ilgtermiņa attīstību, bet akadēmijas ziņojums apgalvo, ka "klimata evolūcijas prognozēšanu 30 līdz 50 gadus uz priekšu maz ietekmē neskaidrības lēno evolūcijas procesu modelēšanā".

"Šīs prognozes galvenokārt noderīgas, atbildot uz sabiedrības pašreizējām rūpēm, kuras ļaunākas padara prognozētā iedzīvotāju skaita palielināšanās," atzīmēts pētījumā.

IPCC vadītāja vietnieks francūzis Žans Žouzels šo ziņojumu apsveica. "Pat ja šajā tekstā atvēlēts daudz vietas klimata izmaiņu skeptiķu izvirzītajiem argumentiem, esmu pamanījis, ka šis dokuments skaidri apstiprina IPCC vispārējos secinājumus," viņš izteicās AFP.

"Skaidrs, ka skeptiķi atradīs dažas saviem uzskatiem noderīgas lietas. Tajā teikts, ka ne viss ir skaidrs par Saules lomu. Debates nekad nav beigušās," viņš piebilda.

Zinātņu akadēmija norādījusi, ka šis ziņojums ir gala rezultāts 20.septembrī akadēmijā noturētajā slēgtajām diskusijām un tai sekojošajām viedokļu apmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!