Zinātnieki Saules sistēmā atklājuši, iespējams, devīto planētu, kas ir desmit reizes lielāka nekā planēta Zeme. Jaunatklātā planēta atrodas tālu aiz Neptūna, trešdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Savukārt CNN vēsta, ka planētu atklājuši pētnieki Kalifornijas Tehnoloģiju institūtā.

Tāpat CNN norāda, ka šī "devītā planēta" varētu būt desmit reizes lielāka nekā planēta Zeme, un tā riņķo aptuveni 20 reizes tālāk no Saules nekā Neptūns .Tas nozīmē, ka jaunajai planētai vajadzētu aptuveni 10000 līdz 20000 gadus, lai apriņķotu apkārt Saulei.

Zinātnieki Konstantīns Batugins un Maiks Brauns vēl nav redzējuši planētu, taču pētījumi likuši secināt, ka devītā planēta patiešām eksistē.

Par to liecina atrastie objekti "Koipera joslā" - nelieli ledus gabali un to atlūzas aiz Neptūna. Orbītas norādīja vienā virzienā un lika domāt par devītās planētas esamību.

Pieņēmumus par devītās planētas esamību apliecinājušas arī vairākas datorsimulācijas un matemātiskie aprēķini, vēsta CNN.

"Kopš aizvēstures Saules sistēmā ir atklātas tikai divas planētas. Šī varētu būt trešā. Tas būtu diezgan ievērojams atklājums mūsu Saules sistēmai. Tas ir diezgan aizraujoši," apgalvoja Brauns.

Ziņu aģentūra "Reuters" informē, ka jaunākais pētījums par "devīto planētu" ir publicēts šīs nedēļas "Astronomical Journal" izdevumā.

Brauns arī bijis viens no iniciatoriem, kurš ierosinājis Plutonam atņemt planētas statusu. "Visi cilvēki, kas dusmojas, ka Plutons vairs nav planēta, var tagad būt nedaudz saviļņoti, uzzinot, ka Saules sistēmā ir kāda planēta, kas vēl nav atklāta. Tad mēs atkal varēsim teikt, ka mums ir deviņas planētas Saules sistēmā," minēja Brauns.

Pētnieki jaunatklājumu nosaukuši par "Planētu deviņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!