Pēdējo trīs gadu laikā būtiski samazinājusies dienvidpola ledus masa, teikts ceturtdien publicētajā ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) veiktajā pētījumā.
Balstoties uz NASA, Vācijas Kosmosa centra un Gravitātes un klimata izmēģinājumu centra (GRACE) sniegtajiem datiem, zinātnieki secinājuši, ka dienvidpola ledus kārta no 2002.gada aprīļa līdz 2005.gada augustam ik gadu samazinājusies par 152 kubikkilometriem.

Ar šādu samazinājumu pietiek, lai jūras līmenis pētījuma laikā paaugstinātos par 1,2 milimetriem, kas ir 13% no kopējās jūras līmeņa paaugstināšanās attiecīgajā laika periodā. Pie šāda atzinuma nonākuši Kolorādo universitātes pētnieki.

Tas ir ekvivalents ASV trīs mēnešu laikā patērētajam ūdens daudzumam un gada laikā rada globālās jūras līmeņa pārmaiņas 0,4 milimetru apjomā, teikts zinātnieku veiktajā pētījumā.

"Dienvidpols ir Zemes lielākā svaigā ūdens krātuve," norādīja viena no pētījuma autorēm Izabella Velikonja.

"GRACE veiktais uzdevums ir vienreizējs. Tā laikā tiek konstatētas ledus masas izmaiņas un vienlaikus arī noteikts, kā ar laiku mainās zemeslodes masa," piebilda pētniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!