Ozona slāņa sarukšana ir apstājusies, taču paies vairākas desmitgades, līdz tas atkal sāks atjaunoties, paziņojuši ASV zinātnieki.

Pēc viņu teiktā, acīmredzami iedarbīga bijusi starptautiskā vienošanās par ozonu noārdošo ķimikāliju ražošanas ierobežošanu, taču kaitējums ozona slānim vēl nav pilnībā apturēts.

Satelītu sniegto datu un virsmas novērošanas instrumentu rādītāju analīze liecina, ka dažās vietās pasaulē ozona slānis ir kļuvis nedaudz biezāks, tomēr tas joprojām krietni atpaliek no normas, teikts trešdien zinātnieku publikācijā žurnālā "Journal of Geophysical Research".

Citās vietās ozona slāņa sarukšana ir stabilizējusies, pavēstīja Kolorado universitātes un Nacionālās okeāna un atmosfēras administrācijas (NOAA) pētniece Betsija Vezerheda.

"Novērotās izmaiņas varētu būt liecības par ozona slāņa uzlabošanos atmosfērā," teikts viņas paziņojumā.

Eksperti atzinīgi novērtēja 1987.gada Monreālas protokolu, kuru ratificēja vairāk nekā 180 valstis un kas noteica kontroli pār ozona slāni noārdošo hloru un bromu saturošo gāzu ražošanu un izmantošanu.

Speciālisti uzskata, ka pārmērīgu ozona slāņa noārdīšanos veicina rūpnieciskās ķimikālijas - hlorfluoroglekļa savienojumi (CFC), kas kādreiz tika plaši izmantoti lielākoties ledusskapju un aerosolu ražošanā.

"Šīs sākotnējās pazīmes parāda vienu no veiksmīgākajiem stāstiem par starptautisko sadarbību, saskaroties ar draudiem videi," sacīja NOAA administrators Konrāds Lautenbahers.

Vezerheda norādīja, ka metāna izplūde, ūdens tvaiki un gaisa temperatūra turpinās ietekmēt ozona slāni nākotnē.

"Pat tad, kad no sistēmas pazudīs visi hlora savienojumi, ir maz ticams, ka ozona slānis stabilizēsies tādā pašā līmenī," viņa sacīja.

"Pirms daudzām desmitgadēm atmosfērā iepludinātās ķimikālijas joprojām ietekmē ozona slāni," sacīja Kalifornijas Irvainas universitātes pētnieks Šervuds Rolands. "Šī problēma veidojās ilgi, un šo hlora savienojumu noturības dēļ īsā termiņā nekas neuzlabosies."

Ozona slānis joprojām ir tik plāns, ka tam cauri izplūst vēzi izraisošā ultravioletā radiācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!