ASV balto rasistu organizācija Kukluksklans atkal pieņemas spēkā un tas jaunu biedru piesaistīšanai ekspluatē amerikāņu sabiedrībā aktuālo nelegālās imigrācijas jautājumu, liecina jauns ASV bāzētās organizācijas Pretapmelošanas līgas (ADL) ziņojums.
Kukluksklana ietekme ir krasi samazinājusies kopš sešdesmitajiem gadiem, kad tās biedri, tērpti baltās kapucēs, dedzināja krustus un sēja teroru ar savām melnādaino linčošanas kampaņām, taču tagad imigrācija atkal palīdz tai atdzimt, paziņoja ADL.

"Klans domā tā - ja parastais cilvēks ir pret imigrāciju, tad arī mēs esam pret to. Viņi cenšas iegūt atbalstu vienkāršajā sabiedrībā," sacīja līgas pārstāvis dienvidaustrumu reģionā Allens Koleps. "90% [Klana locekļu] nekad nepastrādās noziegumu, taču viņu retorika ietekmēs kādu cilvēku grupā, kurš var iet un kaut ko pastrādāt."

Kukluksklanam, visticamāk, visā valstī ir vairāki tūkstoši locekļu un tas guvis simtiem jaunu biedru, pateicoties imigrācijas jautājumam un savai nepatikai pret geju laulībām un likumpārkāpējiem, sacīja Koleps.

Kukluksklans izpleties valsts daļās, ieskaitot vidieni un rietumu krastu, kur tas agrāk aktīvi nedarbojās.

Organizācijas locekļi mēģinājuši savervēt biedrus Aiovas štata pilsētās, kur nesen apmetušies imigranti no Meksikas un Laosas, teikts ADL ziņojumā.

Vairums Kukluksklana biedru tikšanās reizēs ar saviem domubiedriem vairs nenēsā raksturīgos baltos tērpus, bet gan ģērbjas kā skinhedi un neonacisti, sacīja Koleps.

Nesen Dienvidkarolīnas pilsētā Lorensā notikusi 80 Nacionālsociālistu kustības un klana grupējumu sanāksme, teikts ADL ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!