Foto: AFP/Scanpix

Beļģijas policija palaida garām 13 iespējas atmaskot pērn novembrī Parīzē notikušā teroristu uzbrukuma dalībniekus vēl pirms traģiskajiem notikumiem, liecina laikraksta "De Tijd" rīcībā nonācis iekšējais ziņojums.

Policijas ziņojums, kuru "De Tijd" publicēja sestdien, liecina, ka jau 2015. gada janvārī drošības struktūru rīcībā bija telefona sarunu ieraksti, kas apliecina iespējams vienīgā izdzīvojušā pērn novembrī Parīzē notikušā terorakta īstenotāja Salaha Abdeslama saistību ar zināmiem aizdomās par terorismu turētiem cilvēkiem.

Tomēr izmeklētāju trūkuma dēļ šī informācija netika pienācīgi izanalizēta, vēstīja laikraksts, atsaucoties uz ziņojumā lasāmo.

Iekšējā ziņojumā lasāms, ka no 13 garām palaistām iespējām pirms uzbrukuma notverts šīs teroristu šūniņas dalībniekus, sešas ir saistītas ar darbinieku trūkumu.

Beļģijas policija arī ignorējusi Spānijas varas iestāžu pieprasījumu sniegt papildu informāciju par Salaha vecāko brāli Brahimu Abdeslamu, kurš 2015. gada martā ieradās Spānijā. Beļģijas policija šo pieprasījumu izskatīja tikai pēc traģēdijas.

Astoņus mēnešus pēc Spānijas apmeklējuma Brahims slaktiņu naktī uzspridzinājās Parīzes kafejnīcā. 13. novembrī kopumā Parīzē džihādisti sarīkoja vairākus teroraktus, nogalinot 130 cilvēkus un ievainojot vairākus simtus.

Abdeslamu brāļi un vairākas citas uzbrukumos iesaistītās personas ir no Briseles Molenbēkas rajona, kur dzīvo daudzi imigranti.

Salahs Abdeslams ir saistīts arī ar vairākiem džihādistiem, kas bija tieši iesaistīti spridzināšanas uzbrukumos, kas 22. martā notika Briselē.

Atbildību par abiem uzbrukumiem uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Iepriekšs noplūdinātā ziņojuma fragmentā teikts, ka Molenbēkas policija informēja augstākstāvošas amatpersonas, ka Abdeslamu brāļi ir radikalizējušies un saistīti ar Abdelhamidu Abaudu, kas tiek uzskatīts par Parīzes uzbrukumu vadītāju. Jau iepriekš bija zināms, ka Abauds ir nozīmīgs "Daesh" ("Islāma valsts") pārstāvis.

Tomēr neviens policijā šo informāciju nav pārbaudījis, atzīts ziņojumā.

"De Tijd" norādīja, ka tā rīcībā nonācis pēdējais fragments no Beļģijas policijas iekšējā ziņojuma, kura atsevišķas daļas jau iepriekš bija noplūdinātas plašsaziņas līdzekļiem.

Gala ziņojums tiks iesniegts īpašai Beļģijas parlamenta komisijai, kuras uzdevums ir uzlabot valsts rīcību pret terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!