Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujas spējas lielā mērā nostiprinājušās tāpēc, ka gadu desmitiem ilgi turpinājušās bezatbildīgas bruņojuma piegādes Irākai, teikts otrdien publiskotajā cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" ziņojumā. Džihādistu bruņojumā nonākuši milzīgi ieroču arsenāli, kas atradās pērn ofensīvā Irākā ieņemtajās pilsētās.

Lai paglābtos no šausminošajām sekām, Londonā bāzētā "Amnesty International" aicina īstenot stingrāku bruņojuma kontroli.

Liels daudzums ārvalstīs ražotu ieroču nonāca "Daesh" rīcībā, kad grupējums 2014. gada jūnijā ieņēma Irākas otro lielāko pilsētu Mosulu. Drīz pēc tam ieroči no Mosulas arsenāliem jau bija nonākuši citos "Islāma valsts" kontrolētos reģionos Irākā un Sīrijā.

Līdz ar Mosulas arsenāliem džihādistu rīcībā nonāca arī bruņojums, kas Irākā tika iegūts policijas un armijas bāzēs Fallūdžā, Tikrītā, Saklavijā un Ramādī, kā arī Sīrijā.

Ieņemot Ramādī, "Daesh" rīcībā nonāca vairāk nekā 100 bruņu transporta vienību, arī vairāki desmiti tanku un bruņutransportieru.

Irāka tika pārpludināta ar ieročiem 1980.-1988. gada Irākas-Irānas kara laikā, pēc 2003. gada ASV iebrukuma, kā arī neseno līgumu rezultātā, kas noslēgti pēc ASV karaspēka aiziešanas no Irākas 2011. gadā, atgādina organizācijā.

Bruņojuma eksporta valstis, ieskaitot visas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis, labi apzinājušās riskus, kas ir saistīti ar ieroču piegādēm Irākai, kur korupcija ir endēmiska, bet kontroles mehānismi - vāji, norāda "Amnesty International".

"Bruņojuma izplatīšanas un ļaunprātīgas izmantošanas mantojums Irākā un apkārtējā reģionā jau ir iznīcinājis miljoniem cilvēku dzīvības un dzīves un joprojām rada draudus," sacīja "Amnesty International" pētnieks Patriks Vilkens.

"Neapdomīgajām bruņojuma piegādēm Irākā un Sīrijā un tam, ka to sagrābusi "Islāma valsts", vajadzētu būt kā modinātāja zvanam bruņojuma eksportētājiem visā pasaulē," viņš sacīja.

Organizācija arī aicināja noteikt pilnīgu embargo Sīrijas valdības spēkiem, bet ieroču eksportu uz Irāku saistīt ar striktiem nosacījumiem.

Organizācija arī aicināja ratificēt starptautisko Bruņojuma tirdzniecības līgumu tās valstis, kuras to vēl nav izdarījušas, arī ASV, Krieviju un Ķīnu.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14. novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!