Foto: AP/Scanpix/LETA

Neraugoties uz faktu, ka Ziemeļkoreja pastiprina centienus neļaut saviem pilsoņiem piekļūt informācijai, kas nāk no citām valstīm, daļai totalitārās valsts iedzīvotāju izdodas apiet stingru valdības kontroli pār viedtālruņiem, teikts ASV bāzētas grupas ziņojumā, uz kuru atsaucas "NBC News".

"[Ierīču] Uzlaušanas apmērs joprojām šķiet neliels, taču nesenās izmaiņas Ziemeļkorejas tiesību aktos liecina, ka valsts varasiestādes to uzskata par nopietnu problēmu," "Lumen", ASV bāzēta bezpeļņas organizācija, kas dibināta, lai sniegtu ziemeļkorejiešiem piekļuvi necenzētai informācijai un plašsaziņas līdzekļiem, raksta šonedēļ izplatītajā ziņojumā.

Lielāko daļu zināšanu, kas nepieciešamas tālruņu uzlaušanai, ieguva ziemeļkorejieši, kuri bija nosūtīti strādāt uz Ķīnu. Šie Ziemeļkorejas pilsoņi bieži vien strādājuši programmatūras ārpakalpojumu nozarē, teikts ziņojumā.

Ziemeļkorejā tiek lietoti viedtālruņi, taču ļoti maz cilvēku var piekļūt globālajam internetam. Ierīcēm totalitārajā valstī ir jābūt ar valdības lietotnēm un citiem kontroles mehānismiem, kas uzrauga lietošanu un ierobežo piekļuvi noteiktam saturam.

Sadarbojoties ar ERNW, neatkarīgu informācijas tehnoloģiju drošības dienestu, kas atrodas Vācijā, ziņojuma autori pārbaudīja Ziemeļkorejas viedtālruņus un planšetdatorus, kā arī intervēja divus no savas dzimtenes aizbēgušus ziemeļkorejiešus, kuri teica, ka ir spējuši apiet ierobežojumus, pirms viņi pameta Ziemeļkoreju.

Pētījums apgāž pieņēmumus, ka ziemeļkorejiešiem, bez piekļuves globājam internetam, trūkst zināšanu un instrumentu, lai spētu veikt efektīvu uzbrukumu valsts informācijas kontroles mehānismiem, secināts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!