Foto: morgueFile

Simtiem problēmu un nepilnību ir atklātas Eiropas Savienības (ES) atomelektrostacijās (AES), to novēršanai būs nepieciešami 25 miljardi eiro (17,6 miljardi latu), liecina noplūdusi informācija no vēl nepublicēta ziņojuma. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziņojums, kuru publicēt paredzēts ceturtdien, apkopo ES kodolreaktoru apsekošanas rezultātus. Pārbaudes sāktas pēc 2011. gada martā notikušās katastrofas Fukušimas AES Japānā, lai noskaidrotu Eiropas AES gatavību ārkārtas situācijām. Noplūdušajā ziņojuma versijā konstatēts, ka uzlabojumi nepieciešami gandrīz visām no 143 Eiropas AES.

Kodolenerģijas pretinieki apgalvo, ka ziņojumā nav pietiekami brīdināts par pastāvošajiem draudiem, kamēr par ES kodolenerģijas drošību atbildīgās amatpersonas ziņojuma autorus aicina nelietot tādus izteikumus, kas varētu mazināt sabiedrības uzticību kodolenerģijai.

Pārbaužu rezultātā noskaidrots, ka gandrīz visām AES ir nepieciešami drošības sistēmu uzlabojumi. Jau ir noteikti simtiem nepieciešamie tehniskie uzlabojumi, norādīts ziņojumā. Pēc Černobiļas AES avārijas 1986. gadā, tika panākta vienošanās par steidzamiem drošības pasākumiem atomelektrostacijās, tomēr pārbaudes ir pierādījušas, ka pat tagad – daudzus gadus vēlāk, dažās dalībvalstīs tie tā arī nav īstenoti, teikts ziņojumā. Četros reaktoros divās nenosauktās valstīs elektroenerģijas padeves pārtraukuma gadījumā drošības funkciju atjaunošanai laika būtu mazāk par stundu, piebilst ziņojuma autori.

Dažādas nepilnības atklātas visos 58 kodolreaktoros Francijā, kura ir lielākā atomenerģijas ražotāja Eiropā. Nepilnības atrastas arī Lielbritānijas AES – lielākajā daļā spēkstaciju trūkst alternatīvas ārkārtas situāciju drošības kontroles istabas gadījumam, ja galvenajā kontroles telpā būtu pārāk augsts radiācijas līmenis.

Lai gan pārbaudēs atklātas nepilnības daudzās Eiropas AES, kodolenerģijas pretinieki norāda, ka ziņojumā nav pietiekami uzsvērti tādi svarīgi riski kā novecojušās tehnoloģijas, teroristu uzbrukumi un cilvēku kļūdas, vēsta BBC.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku. Pēc katastrofas sāktas pārbaudes AES daudzās pasaules valstīs, tai skaitā Eiropas Savienībā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!