Irākas valdības progress uzstādīto politisko un drošības mērķu sasniegšanā vērtējams pretrunīgi, atsaucoties uz ziņojumu, kas var rosināt jaunas prasības pārskatīt administrācijas līdzšinējo kursu, pavēstīja kāda ASV amatpersona.
Ilgi gaidītais ziņojums drīzumā tiks publiskots, un Irākas valdības sniegums tajā vērtēts kā apmierinošs astoņās no 18 pozīcijām, kuras nospraudis ASV Kongress. Tajā pašā laikā astoņās pozīcijās Bagdādes sniegums vērtēts kā neapmierinošs, bet divās - kā pretrunīgs.

Ziņojuma publiskošana notiek brīdī, kad vairāki ietekmīgi republikāņu pārstāvji Irākas jautājumā novērsušies no prezidenta Džordža Buša un pieprasījuši līdzšinējās politikas maiņu.

Dumpis republikāņu rindās var pastiprināt arī demokrātu spiedienu uz Buša administrāciju, pieprasot sākt Irākā esošā karaspēka kontingenta samazināšanu.

Tiek prognozēts, ka ziņojumā administrācija ieņems "daļēji pilnās glāzes" nostāju, uzsverot pozitīvos rezultātus, kas sasniegti kopš Buša pirms pusgada dotā rīkojuma palielināt ASV spēku klātbūtni Irākā. Piemēram, tiks norādīts uz mazinājušos starpkopienu vardarbību un pieaugušo atsavināto ieroču skaitu.

Par spīti pieaugošajam politiskajam spiedienam Bušs cenšas iegūt laiku un aicina turpināt līdzšinējo kursu, kamēr karalauka komandieri un diplomāti septembrī nesniegs pilnīgu situācijas novērtējumu.

Pēdējā laikraksta "USA Today" un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Gallup" veiktā aptauja liecina, ka 70% amerikāņu atbalsta praktiski visu ASV karavīru izvešanu no Irākas līdz nākamā gada aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!