Daži eksperti paredz, ka Irāna pusgada laikā var tikt pie pietiekama daudzuma kodolmateriālu, lai radītu kodolbumbu, teikts ASV Senāta ziņojumā, ziņo CNN.

Senāta Ārlietu komitejas ziņojumā teikts, ka līdz šim mēģinājumi apturēt Irānas kodolprogrammu ir izgāzušies, un pašreizējais Irānas kodolprogrammas stāvoklis nav zināms.

“Pašlaik nav pazīmju, ka Irānas līderi gatavojas radīt bumbu, taču neoficiālā informācija liecina, ka Irāna tuvojas tam, lai iegūtu trīs kodolbumbai nepieciešamus komponentus – kodolmateriālus, kodolgalviņu un tās piegādes sistēmu. Daži ārzemju izlūkdienesti un arī ASV eksperti pieļauj, ka Irāna var saražot nepieciešamo materiālu sešu mēnešu laikā, teikt ziņojumā.

Ziņojumā norādīts, ka pat, ja Irānas pašreizējiem līderiem nav nodoma radīt kodolbumbu, ražotā urāna daudzums ļaus to izdarīt nākotnē, ja lēmums tiks pieņemts, jo Irānai ir kapacitāte kodolieroču radīšanai.

Irāna līdz šim noliegusi, ka gatavojas radīt kodolieročus, uzsverot, ka tās kodolprogrammas mērķi ir tikai miermīlīgi. Taču ziņojumā atgādināts, ka pat trīs reizes ANO piemērotas sankcijas nav palēninājuši Irānas kodolprogrammas attīstības tempu.

Ziņojumā arī atgādināts, ka pirms sešiem gadiem Irānai nebija iespēju bagātināt urānu, bet tagad valstī jau darbojas 4000 tam paredzētas centrifūgas, bagātinot urānu līdz tādai pakāpei, ka to var izmantot kodolreaktorā.

Tāpat ziņojumā pieļauts, ka reģiona valstis, kuras jau ir nobažījušās par Irānas kodolprogrammu, var mēģināt uzsākt savus kodolprojektus, lai saglabātu spēka samēru reģionā.

Ziņojumā arī izteikts brīdinājums par Izraēlas iespējam uzbrukt Irānai un tās kodolrūpniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!